Har du definitivt bestämt dig för att flytta till London, men är lite osäker på hur du ska förbereda dig på bästa sätt? Baserat på många års erfarenhet av att bo och arbeta i London, har vi samlat några av våra bästa tips i en artikelserie i tre delar – Del 1: innan du åker; Del 2: de första veckorna och Del 3: den första månaden.
Pengar, pengar, pengar
Det absolut viktigaste är att du har en rejäl reskassa med dig, så att du har råd att bo, äta och resa medan du söker jobb. Sen vill du säkert ha lite pengar över till att shoppa, festa och leva också, eller hur?
Rekommendationerna på hur mycket du behöver för att verkligen ge ditt nya liv i London en riktig chans varierar men vi skulle rekommendera mellan 20.000 kr och 50.000 kr som startkapital.
Har du flyt hittar du ett jobb och prisvärt boende snabbt, men för många tar det längre tid. Att hitta bra boende som inte kostar skjortan och som ligger på smidigt pendlingsavstånd till ditt jobb eller skola, är en utmaning som många går bet på och därför skjuter kostnaderna för vandrarhem eller AirBnB i höjden och du måste kanske åka hem innan äventyret har börjat på riktigt, för att pengarna har tagit slut.
Exempel: Ett veckokort från TFL (Transport for London) går på ca £35 för centrala London (zon 1-2), medan t.ex. zon 1-6 (Heathrow ligger i zon 6) kostar strax under £70. Det kan snabbt bli mycket pengar som du lägger på resor. Här kan du läsa mer om kostnader och att ta sig runt i London.
Deposition till ditt boende
Du behöver troligtvis en ansenlig summa pengar för att betala en deposition innan du kan säkra ett boende – detta gäller både som inneboende och om du hyr lägenhet / hus.
Depositionen är vanligtvis en månadshyra, plus att du betalar första månadens hyra när du flyttar in. Många företag som förmedlar lägenheter (och en del privatpersoner) tar dessutom ut diverse avgifter, t.ex. kreditprövning, referenser, inventering, mm, så du kan åka på ytterligare några hundra pund up-front. Du kan hitta lägenheter genom agenturer och hemsidor såsom Zoopla.com. Flatmates hittar du genom www.spareroom.com eller varför inte genom vårt forum för boende på Facebook.
Exempel: Låt säga att din hyra är på £500 och du flyttar in 1 januari, då betalar du £1000 innan du flyttar in och sedan den 1 februari betalar du ytterligare £500, etc. Så, första månaden handlar det om £1500 plus eventuella avgifter. Sen behöver du kanske ordna försäkring och köpa lite saker till ditt boende, som t.ex. sängkläder, lampor, städprylar och några varma filtar eller ett extra element (englasfönster är fortfarande vanliga här!). Glöm inte dubbelkolla kontraktet innan du flyttar in samt att skydda din deposit genom ett Deposit scheme
Gör en budget
Helt seriöst, gör en budget!
Räkna ut dina ungefärliga kostnader för de första två månaderna när du har flyttat till London. Antag att du bor på vandrarhem större delen av den tiden, räkna pengarna du behöver för deposition som en kostnad och så även första hyran. Lägg till kostnader för mat, resor, lite nya kläder och prylar (skohylla och engelsk sladd till datorn?), utekvällar, m.m. Räkna inte med någon inkomst under den här tiden för att se hur mycket du behöver ha sparat ihop innan du åker. Hittar du ett jobb snabbt, så blir det en trevlig bonus!
Tänk på att lönerna för café- och restaurangjobb ofta ligger på lagstadgad miniminivå (t.ex. £7.38/timme för 21-24-åringar) eftersom det finns så många som vill ha ett jobb och fackföreningarna inte har haft samma genomslagskraft som i Sverige.
Mer om att jobba i London kan ni läsa här.
Lås upp din svenska telefon
För att verka seriös när du söker jobb, måste du ha ett engelskt mobilnummer. Ta med din upplåsta, svenska mobiltelefon och köp ett pay as you go-kort när du kommer hit. Har du redan kompisar här, kolla om de använder t.ex. giffgaff för då kan de beställa ett SIM-kort till dig innan du kommer hit. Om ni båda har giffgaff ringer ni dessutom gratis till varandra.
Tips: Oftast fungerar inte t.ex. en telefon låst till 3 i Sverige, på 3’s nät i England. Se till att låsa upp den innan du flyttar till London!
Sök (inte) jobb från Sverige
För de flesta jobb, krävs det att du aktivt söker när du väl är på plats i London! Självklart kan du försöka söka från Sverige men var beredd på att konkurrensen är stor och jobben tillsätts snabbt. Vi lanserar en jobbplattform i februari 2019 där ni kan registrera era CVn. Håll utkik på hemsidan!
Om du har akademisk utbildning och bra arbetslivserfarenhet, kan det vara möjligt att söka jobb från Sverige, men var beredd på att behöva åka över ett antal gånger för att gå på intervjuer.
Skapa ett engelskt CV
Även om du i många fall inte kan söka jobb från Sverige, kan du förbereda dig genom att skriva om ditt CV så att det uppfyller de krav som arbetsgivarna har i London och England. Tyvärr går det inte att bara köra ditt svenska CV genom Google Translate och skicka iväg, utan du måste läsa på lite om hur engelska CVn ska se ut. Vi har samlat tips här och här. Om du ska söka jobb i butik eller på café rekommenderar vi att du skriver ut 15-20 CVn och tar med dig (så slipper du försöka hitta en skrivare det första du gör när du kommer hit).
Försök förstå bostadsmarknaden
Engelskt boende är oftast inte riktigt av samma höga standard som vi är vana vid hemma, så du måste verkligen se allt boende på plats. Betala eller skriv aldrig på ett kontrakt utan att ha sett boendet med egna ögon (minst två gånger och på olika tider på dygnet). Det finns många bedragare i London och de finns bland alla nationaliteter.
Förbered dig genom att läsa på om alla områden i London och se vad som passar dig. Fundera även på var du vill jobba och lär dig mer om områdena i närheten. På så sätt kan du undvika långa resor till och från jobbet. Du får oftast mer boende för pengarna lite längre ut, men samtidigt så kostar tunnelbanekortet mer. Buss eller cykel är prisvärda alternativ.
Dessutom rekommenderar vi starkt att du hittar ett jobb innan du skriver på / betalar för ett bostadskontrakt. Står det NO DSS i bostadsannonsen, så vill de inte ha arbetslösa och detta skriver majoriteten av uthyrare. Kontrakt för arbetslösa är oftast mycket dyrare och det finns inte så många att välja på. Kontrakten är oftast på 6-12 månader och kan inte brytas. Att hitta en ersättare som tar över kontraktet är inte heller så lätt och godkänns inte alltid av uthyraren.
Tips: Gör research från Sverige, men skriv aldrig på något och betala aldrig något förrän du har sett boendet med egna ögon. Detta gäller även om du kan skicka en kompis för att se boendet – i slutändan kan det vara DU som står där med ett ruttet och mögligt boende som du enligt det påskrivna, bindande kontraktet måste betala för i 12 månader.
Men, någon nämnde Brexit?
Du har bestämt dig för att definitivt flytta till London, men du är lite orolig för vad som kommer att hända i och med Englands val att gå ur den Europeiska Unionen (även kallat Brexit)? Vi rekommenderar att du kikar på Ambassadens hemsida för officiell information.
Text: Nina Danielsson
Länkar för mer information;
Flytta till London del 1 – Innan du flyttar till London
Flytta till London del 2 – De första veckorna i London
Flytta till London del 3 – Den första månaden i London
Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit
The post Flytta till London del 1 – innan du flyttar appeared first on LondonSwedes.