Quantcast
Channel: LondonSwedes tipsar! Archives - LondonSwedes
Viewing all 100 articles
Browse latest View live

Flytta till London del 1 – innan du flyttar

$
0
0

Har du definitivt bestämt dig för att flytta till London, men är lite osäker på hur du ska förbereda dig på bästa sätt? Baserat på många års erfarenhet av att bo och arbeta i London, har vi samlat några av våra bästa tips i en artikelserie i tre delar – Del 1: innan du åker; Del 2: de första veckorna och Del 3: den första månaden.

 

Pengar, pengar, pengar

 

Det absolut viktigaste är att du har en rejäl reskassa med dig, så att du har råd att bo, äta och resa medan du söker jobb. Sen vill du säkert ha lite pengar över till att shoppa, festa och leva också, eller hur?

Rekommendationerna på hur mycket du behöver för att verkligen ge ditt nya liv i London en riktig chans varierar men vi skulle rekommendera mellan 20.000 kr och 50.000 kr som startkapital.

Har du flyt hittar du ett jobb och prisvärt boende snabbt, men för många tar det längre tid. Att hitta bra boende som inte kostar skjortan och som ligger på smidigt pendlingsavstånd till ditt jobb eller skola, är en utmaning som många går bet på och därför skjuter kostnaderna för vandrarhem eller AirBnB i höjden och du måste kanske åka hem innan äventyret har börjat på riktigt, för att pengarna har tagit slut.

Exempel: Ett veckokort från TFL (Transport for London) går på ca £35 för centrala London (zon 1-2), medan t.ex. zon 1-6 (Heathrow ligger i zon 6) kostar strax under £70. Det kan snabbt bli mycket pengar som du lägger på resor. Här kan du läsa mer om kostnader och att ta sig runt i London. 

 

Deposition till ditt boende

Du behöver troligtvis en ansenlig summa pengar för att betala en deposition innan du kan säkra ett boende – detta gäller både som inneboende och om du hyr lägenhet / hus.

money for deposit

Depositionen är vanligtvis en månadshyra, plus att du betalar första månadens hyra när du flyttar in. Många företag som förmedlar lägenheter (och en del privatpersoner) tar dessutom ut diverse avgifter, t.ex. kreditprövning, referenser, inventering, mm, så du kan åka på ytterligare några hundra pund up-front. Du kan hitta lägenheter genom agenturer och hemsidor såsom Zoopla.com. Flatmates hittar du genom www.spareroom.com eller varför inte genom vårt forum för boende på Facebook.

 

Exempel: Låt säga att din hyra är på £500 och du flyttar in 1 januari, då betalar du £1000 innan du flyttar in och sedan den 1 februari betalar du ytterligare £500, etc. Så, första månaden handlar det om £1500 plus eventuella avgifter. Sen behöver du kanske ordna försäkring och köpa lite saker till ditt boende, som t.ex. sängkläder, lampor, städprylar och några varma filtar eller ett extra element (englasfönster är fortfarande vanliga här!). Glöm inte dubbelkolla kontraktet innan du flyttar in samt att skydda din deposit genom ett Deposit scheme 

 

Gör en budget

Helt seriöst, gör en budget!

Räkna ut dina ungefärliga kostnader för de första två månaderna när du har flyttat till London. Antag att du bor på vandrarhem större delen av den tiden, räkna pengarna du behöver för deposition som en kostnad och så även första hyran. Lägg till kostnader för mat, resor, lite nya kläder och prylar (skohylla och engelsk sladd till datorn?), utekvällar, m.m. Räkna inte med någon inkomst under den här tiden för att se hur mycket du behöver ha sparat ihop innan du åker. Hittar du ett jobb snabbt, så blir det en trevlig bonus!

Tänk på att lönerna för café- och restaurangjobb ofta ligger på lagstadgad miniminivå (t.ex. £7.38/timme för 21-24-åringar) eftersom det finns så många som vill ha ett jobb och fackföreningarna inte har haft samma genomslagskraft som i Sverige.

Mer om att jobba i London kan ni läsa här.

 

Lås upp din svenska telefon

För att verka seriös när du söker jobb, måste du ha ett engelskt mobilnummer. Ta med din upplåsta, svenska mobiltelefon och köp ett pay as you go-kort när du kommer hit. Har du redan kompisar här, kolla om de använder t.ex. giffgaff för då kan de beställa ett SIM-kort till dig innan du kommer hit. Om ni båda har giffgaff ringer ni dessutom gratis till varandra.

Tips: Oftast fungerar inte t.ex. en telefon låst till 3 i Sverige, på 3’s nät i England. Se till att låsa upp den innan du flyttar till London!

 

Sök (inte) jobb från Sverige

För de flesta jobb, krävs det att du aktivt söker när du väl är på plats i London! Självklart kan du försöka söka från Sverige men var beredd på att konkurrensen är stor och jobben tillsätts snabbt. Vi lanserar en jobbplattform i februari 2019 där ni kan registrera era CVn. Håll utkik på hemsidan!

Om du har akademisk utbildning och bra arbetslivserfarenhet, kan det vara möjligt att söka jobb från Sverige, men var beredd på att behöva åka över ett antal gånger för att gå på intervjuer.

 

Skapa ett engelskt CV

Även om du i många fall inte kan söka jobb från Sverige, kan du förbereda dig genom att skriva om ditt CV så att det uppfyller de krav som arbetsgivarna har i London och England. Tyvärr går det inte att bara köra ditt svenska CV genom Google Translate och skicka iväg, utan du måste läsa på lite om hur engelska CVn ska se ut. Vi har samlat tips här och här. Om du ska söka jobb i butik eller på café rekommenderar vi att du skriver ut 15-20 CVn och tar med dig (så slipper du försöka hitta en skrivare det första du gör när du kommer hit).

 

Försök förstå bostadsmarknaden

Engelskt boende är oftast inte riktigt av samma höga standard som vi är vana vid hemma, så du måste verkligen se allt boende på plats. Betala eller skriv aldrig på ett kontrakt utan att ha sett boendet med egna ögon (minst två gånger och på olika tider på dygnet). Det finns många bedragare i London och de finns bland alla nationaliteter.

Townhouse in Notting Hill

Förbered dig genom att läsa på om alla områden i London och se vad som passar dig. Fundera även på var du vill jobba och lär dig mer om områdena i närheten. På så sätt kan du undvika långa resor till och från jobbet. Du får oftast mer boende för pengarna lite längre ut, men samtidigt så kostar tunnelbanekortet mer. Buss eller cykel är prisvärda alternativ.

 

Dessutom rekommenderar vi starkt att du hittar ett jobb innan du skriver på / betalar för ett bostadskontrakt. Står det NO DSS i bostadsannonsen, så vill de inte ha arbetslösa och detta skriver majoriteten av uthyrare. Kontrakt för arbetslösa är oftast mycket dyrare och det finns inte så många att välja på. Kontrakten är oftast på 6-12 månader och kan inte brytas. Att hitta en ersättare som tar över kontraktet är inte heller så lätt och godkänns inte alltid av uthyraren.

 

Tips: Gör research från Sverige, men skriv aldrig på något och betala aldrig något förrän du har sett boendet med egna ögon. Detta gäller även om du kan skicka en kompis för att se boendet – i slutändan kan det vara DU som står där med ett ruttet och mögligt boende som du enligt det påskrivna, bindande kontraktet måste betala för i 12 månader.

Brexit - Englands utträde ur EU

Men, någon nämnde Brexit?

Du har bestämt dig för att definitivt flytta till London, men du är lite orolig för vad som kommer att hända i och med Englands val att gå ur den Europeiska Unionen (även kallat Brexit)?  Vi rekommenderar att du kikar på Ambassadens hemsida för officiell information.

 

Text: Nina Danielsson

 

Länkar för mer information;

Flytta till London del 1 – Innan du flyttar till London

Flytta till London del 2 – De första veckorna i London

Flytta till London del 3 – Den första månaden i London

Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit

FAQ Jobba i London

FAQ Bo i London

 

 

The post Flytta till London del 1 – innan du flyttar appeared first on LondonSwedes.


De 25 bästa svenska filmerna genom tiderna

$
0
0

En Kärlekshistoria 

En klassisk film från 1970 – talet och Roy Anderssons debutfilm. Den handlar om tonåringarna Pär och Annika och hur deras kärlek växer fram och står som kontrast i till deras föräldrars monotona tillvaro. 

Trots sina 50 år på nacken känns den lika relevant idag med sin tidlösa skildring om den första kärleken. Filmen har också prisats för sin förmåga att skildra samtiden och det svenska folkhemmet.  

Huvudrollerna spelas av Ann-Sofie Kylin och Rolf Sohlman. 

Jönssonligan  

Den komiska filmserien Jönssonligan om en kriminell trio såg dagens ljus i början av 1980-talet och har sedan dess skaffat sig en bred följsarskara. Sedan starten har det produceras 9 filmer och 4 barnfilmer, “Lilla Jönssonligan”. 

Jönssonligan utför noga planerade stötar som på ett eller annat sätt går fel och filmerna visar hur trion använder sin kreativitet (och väldigt ofta sprängmedel) för att ta sig igenom planen ändå. En del humoristiska inslag har inte överlevt tidens gång men briljant utförande av bland annat Gösta Ekman, Björn Gustafson, Ulf Brunnberg, Peter Haber och Birgitta Andersson gör att de förblir sevärda än idag. 

En man som heter Ove  

Filmen som baseras på boken med samma namn är en av Sveriges mest sedda filmer (på bio). Kanske är det Rolf Lassgård som den bittra småsinta Ove vars roll är att hålla ordning och reda i bostadsområdet som lockar, den oväntade vänskapen mellan Ove och hans granne, Parvaneh eller balansgången mellan humor och drama som gör den sevärd. Oavsett anledning är det en hjärtevärmande historia som visar att filmen kan vara lika bra som boken. 

Ondskan 

Ondskan är baserad på Jan Guillou (självbiografiska roman) med samma namn och handlar om Erik och hans liv som student vid internatet Stjärnsberg. På skolan råder “kamratuppfostran” där de äldre eleverna härskar och ansvarar för ordningen av de yngre eleverna. Erik följer inte reglerna och i hans försök att hävda sig öppnar han dörren till en spiral av våld och motvåld. 

Filmen har belönats med tre guldbaggar, bland annat för bästa film, och nominerades till en Oscar för bästa utländska film 2004. 

Sunes Sommar 

Sunes sommar är en komedifilm som kom ut i början av 1990-talet och är baserad på karaktären Sune (Andreas Hoffer) från böckerna av Sören Olsson och Anders Jacobsson. Filmen handlar om Sunes familj som åker på husvagnssemester och vi får följa deras resa med allt ifrån sjukhusbesök och strand häng till deras möten med andra gäster på campingen som oftast resulterar i diverse misstag och humoristiska inslag.  

Trots att filmen kategoriserar sig som en barnfilm uppskattas den av alla åldrar tack vare mästerliga skådespelar insatser av bland annat Peter Haber (Pappa Rudolf), Carina Lidbom (Mamma Karin) och Gabriel Odenhammar som spelar Sunes lillebror Håkan.  

Fucking Åmål 

Lukas Moodysson debutfilm och än idag en av Sveriges mest populäraste filmer. Filmen handlar om livet för tonåringarna i den lilla staden Åmål och framförallt Agnes (Rebecka Liljeberg) och Elin (Alexandra Dahlström). Agnes är förälskad i Elin och under filmens gång får vi följa hur Elin utvecklar och accepterar sina känslor för Agnes också. 

Filmen visar också hur det kunde kännas att växa upp och vara tonåring i småstad i Sverige under 90-talet. Där hemmafester, funderingar kring framtiden, kärleksrelationer, förhållandet till ens föräldrar blandas med en tonårings frustration över att bo i “Fucking Jävla Kuk Åmål”. 

Män som hatar kvinnor 

Män som hatar kvinnor är den första filmen i Millenium-triologin som baserats på böckerna med samma namn skrivna av Stieg Larsson. I huvudrollerna ser vi Noomi Rapace och Michael Nyqvist som spelar Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. 

Filmen handlar om journalisten Mikael som tillsammans med hackern Lisbeth undersöker försvinnandet av Harriet (brorsdotter till industrimagnaten Henrik Vanger) som försvann i mitten på 1960-talet.  

Så som i himmelen 

Så som i himmelen är en dramafilm av Kay Pollack med Michael Nyqvist, Frida Hallgren och Lennart Jähkel i huvudrollerna. Filmen handlar om dirigenten Daniel Daréus som återvänder till sin hemby för att dra sig tillbaka på grund av sjukdom. Han bestämmer sig för att få fason på byns kyrkokör och blir även förälskad  i Lena som sjunger i kören.  

Kuriosa, Gabriellas sång från filmen med Helen Sjöholm låg 68 veckor på svensktoppen mellan 2004-2006. Filmen fick en uppföljare “Så ock på jorden” och blev även en musikal som hade premiär 2018. 

The Square 

En dramafilm i regi av Ruben Östlund, med Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West och Terry Notary i huvudrollerna. The Square hade premiär vid filmfestivalen i Cannes 2017 och vann då även Guldpalmen. 

Filmen utspelar sig i Stockholms konstvärld och kretsar kring utställningen “The Square” som huvudkaraktären Christian har i sitt museum X-Royal. The Square är en avgränsad ruta där tillit ska råda mellan människor.  

Filmen visar en satir över samtiden med dess självcentrering och vilka konsekvenser det kan få. 

Hundtricket 

En romantisk komedi från 2002 med Alexander Skarsgård och Linus Wahlgren i huvudrollerna. Hundtricket handlar om Simon som vill träffa den stora kärleken och hans kompis Micke som föreslår Hundtricket. Hundtricket betyder att man går ut och går med en hund och lockar till sig tjejer som vill prata med en för att man har en hund.  

 

Lilja 4-ever 

Lilja 4-ever berättar historien om Lilja (Oksana Akinsjina) som blir övergiven av sin mamma i forna Sovjetunionen och hennes överlevnad i en värld där människohandel är vardag. Filmen är regisserad av Lukas Moodysson och är baserad på Danguol Rasalaits livsöde som i slutet av 90-talet såldes som sexslav. 

Den bästa av mödrar 

Den bästa av mödrar (regi Klaus Härö) är en krigsfilm som utspelar sig under andra världskriget där finska pojken Eero (Topi Majaniemi )skickas som krigsbarn till Sverige. Filmen skildrar hur Eero slits mellan två länder och två mammor. I rollerna ser vi bland annat Michael Nyqvist och Maria Lundqvist. 

Sami blod 

Sami blod, regi av Amanda Kernell är en dramafilm från 2017 som utspelar sig under 1930-talet och skildrar koloniseringen av Samerna. Vi får följa Elle Marja, (Lene Cecilia Sparrok) en 14-årig flicka som ska ta över som renskötare i hennes familj. Hon får dock nog av de rasbiologiska klimatet och flyttar istället till Uppsala för att skapa sig ett nytt liv. 

Äppelkriget 

Äppelkriget är en komedifilm från 1970-talet av Tage Danielsson. I huvudrollerna ses Gösta Ekman, Per Grundén, Monica Zetterlund, Hans Alfredson och Per Waldvik. Filmen handlar om att bygga nöjesparken Deutschneyland i Änglamark (Österlen). 

Ledmotivet “Änglamark” av Evert Taube är en idag en av våra mest folkkära sånger.  

Mitt liv som hund 

Mitt liv som hund är en svensk dramafilm från 1985 av Lasse Hallström. Den är baserad på romanen med samma namn av Reidar Jönsson. Filmen utspelar sig i slutet av 1950-talet och handlar om pojken Ingemar (Anton Glanzelius) och hans liv i yngre tonåren. 

Tillsammans 

Tillsammans utspelar sig i ett bostadskollektiv i mitten på 1970-talet. Filmen nominerades för en Guldbagge och folkkära skådespelaren Michael Nyqvist gör en av sina bästa framträdanden som den supande rörmokaren som förlorar sin familj. 

Ingen kan älska som vi 

Några år innan Izabella Scorupco blev Bondbrud spelade hon Annelie i filmen Ingen kan älska som vi (1998) av Staffan Hildebrand. Filmen handlar om en tonårstjej som åker till Jämtland för att lära känna sin pappa som lämnade henne när hon var liten. Väl där är det dock relationen med Johnny (Håkan Lindberg) killen med epatraktorn som får fokus i hennes liv. 

Låt den rätte komma in 

Låt den rätte komma in (2004) är baserad på boken med samma namn av John Ajvide Lindqvist. Filmen handlar om Oskar, en hämndlysten mobbad pojke och en flicka, Eli som bär på en mörk hemlighet. Filmen har vunnit flera utmärkelser och en amerikansk version, Let me in gjordes 2010. 

Mig äger ingen 

Mig äger ingen är en dramafilm från 2013 i regi av Kjell-Åke Andersson. Filmen bygger på romanen med samma namn av Åsa Linderborg från 2007. Filmen utspelar sig under 70-talet och handlar om en ensamstående far (Mikael Persbrandt) och hans relation till sin dotter som kantas av alkoholism.  

Den bästa sommaren 

Den bästa sommaren är en svensk-dansk dramakomedi från 2000 av Ulf Malmros. I huvudrollerna ser vi Kjell Bergqvist, Rebecca Scheja, Anastasios Soulis och Cecilia Nilsson. Filmen utspelar sig under sent 50-tal och handlar om begravningsentreprenören Yngve Johansson (Kjell Bergqvist) som tar hand om två sommarbarn. 

Force Majeure (Turist) 

Force Majeure (2014) handlar om en familj på semester i Alperna där de nästan utsätts för en lavin. Filmen fokuserar på de själviska beteende mannen har vid en krissituation och hur det påverkar familjen efter händelsen. Regissör är Ruben Östlund och i rollerna ser vi bland annat Johannes Bah Kuhnke, Lisa Loven Kongsli och Kristoffer Hivju. 

Tomten är far till alla barnen 

Tomten är far till alla barnen (1999) är en svart komedifilm i regi av Kjell Sundvall. I huvudrollerna ser vi bland andra Peter Haber, Katarina Ewerlöf, Anders Ekborg och Dan Ekborg. Filmen handlar om Sara som bjuder in sina exmakar med familj för att fira jul. Festen urartar dock snabbt och diverse missförstånd och intriger uppstår. 

Sommarnattens leende 

Klassisk komedi från 1950-talet i regi av Ingemar Bergman. Filmen handlar om en kärlekskarusell som utspelar sig hos advokaten Egerman och hans familj. I huvudrollerna ser vi bland annat Gunnar Björnstrand (Fredrik Egerman) och Ulla Jacobsson (Fredriks hustru). 

Black Jack 

Black Jack (1990) är en klassisk Colin Nutley regisserad film med drama, kärlek, relationer och humor. Filmen handlar om Inger (Helena Bergström) som återvänder till sin hemort och startar en relation med Tommy (Carl Kjellgren) som är trummis i bandet Black Jack. 

Tsatsiki, morsan och polisen 

Tsatsiki, morsan och polisen (1999) är en familjefilm som bygger på böckerna (skrivna av Moni Nilsson-Brännström) om Tsatsiki. Tsatsiki är en 9-årig pojke som drömmer om att åka till Grekland och träffa sin pappa som är bläckfiskfångare. I rollerna ser vi bland annat Alexandra Rapaport som morsan och Samuel Haus som Tsatsiki.  

The post De 25 bästa svenska filmerna genom tiderna appeared first on LondonSwedes.

10 populära och enkla svenska rätter att laga hemma

$
0
0

Vare sig man sitter i ofrivillig karantän eller inte så måste man ha mat! Och kanske har man lite extra hemlängtan till Sverige nu under dessa oroliga tider. Så varför inte spendera lite extra tid i köket och laga något riktigt smarrigt! Här nedanför har vi listat tio enkla, svenska och supergoda recept som ni kan passa på att laga, och några av dem har en liten rolig tvist också. Vad sägs som vanlig, hederlig spagetti med köttfärssås, eller kanske en falukorvsburgare med rotsaker? Kolla in våra mumsiga lista nedanför! 🙂

Vi har även här listat senaste uppdateringarna för svenskar i Storbritannien under Coronatider.

Text: Frida Urelind

Snabblagad falukorvsburgare med rotsaker

Vem har sagt att man bara kan använda falukorv till potatismos eller korvstroganoff? Skoja till matlagningen och testa detta receptet på falukorvsburgare! I denna maträtt är falukorven självaste brödet och fyllningen är en fin blandning av rotsaker. De görs alltså utan bröd och blir på så vis också helt glutenfria (Falukorv görs nämligen med potatismjöl) Använd gärna en rak falukorv istället för böjd så är det lättare att få burgaren rak.

Falukorv kan ni hitta på Totalyswedish och Scandikitchen, men ni kan naturligtvis använda annan typ av korv också!

Här hittar ni receptet på dessa korvburgare: Falukorvsburgare

Ugnspannkaka med bacon 

Vem gillar inte pannkakor? Och vem gillar inte bacon? Här är ett superenkelt recept på barnens favorit- ugnspannkaka med bacon och gurka! Receptet gäller fyra personer och den skall gräddas i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Vill du göra ugnspannkakan lite nyttigare med smak av sommaren så kan du ha i ett tärnat äpple längst ner i formen innan du häller över smeten!

Här hittar du receptet: Ugnspannkaka

Ps. Visste du att Totallyswedish har glutenfri mjölmix till er som vill baka glutenfritt! Här hittar ni det: Mjölmix

Ska?rmavbild 2020-03-25 kl. 19.56.51.png

Chokladbollskladdkaka 

Om matlagning inte är något för dig, så kanske du kan fördriva tiden med att baka något gott, som t.ex den här superenkla (men väldigt goda) Chokladbollskladdkakan! Chokladbollens dag inträffar inte förens den 11 Maj i Sverige, men vem orkar vänta tills dess? Detta recept passar chokladälskaren perfekt, eller till dig som helt enkelt inte vill behöva välja mellan dessa två efterrätter!

Receptet ger 12 bitar och du hittar det här: Chokladbollskladdkaka

Pizzapaj med ost och skinka 

Älskar du pizza men tycker det är lite för bökigt att laga själv? Då är det här pizzapajen med ost och skinka något du kanske skall passa på att laga! Receptet ger två pajer och den behöver endast gräddas i femton minuter! Fyllningen består utav skinka, ost, tomat och färskost men du kan fylla den med vad du tycker är gott, eller vad som finns i kylskåpet. Kanske lite champinjoner eller ananas? Vill du ha en glutenfri paj så kan du använda mjölmix eller havregryn istället för vetemjöl.

Receptet hittar du här: Pizzapaj

Vegetarisk Korvstroganoff 

Korvstroganoff är en annan husmans-favorit, men varför inte variera denna klassiker lite, samtidigt som man tänker på miljön? Korvstroganoff går lika bra att göra på sojakorv och det blir nästan till och med godare! I detta recept har man i färskpressad citron, som tillsätter en lite syra i smaken. Mums!

Receptet gäller fyra portioner och du hittar det här: Vegetarisk Korvstroganoff

Fiskgratäng 

Fisk är det bästa man kan äta om man behöver få i sig D-vitamin (vilket många av oss behöver nu, efter den långa vinter) Dessutom hjälper omega-3-syrorna till att minska risken för hjärt och kärlsjukdomar. Alltså finns det många anledningar till att äta fisk, och inte bara för att det är väldigt gott! Nedanför har ni ett supersmarrigt recept på en fiskgratäng som innehåller torsk, ris, rivna morötter och ost!

Receptet gäller fyra personer och ni hittar det här: Fiskgratäng

Fiskgratäng

Kyckling i krämig dragonsås 

Självklart måste vi ha ett recept som innehåller kyckling! Och vad är godare än kyckling i dragonsås? Med créme fraiche, torkad dragon och dijonsenap kommer man långt! Kolla in receptet nedanför för hela ingredienslistan samt instruktioner.

Ps. Vill man inte använda vin i såsen så går det lika bra att skippa det steget!

Receptet gäller fyra personer och ni hittar det här: Kyckling i krämig dragonsås 

Semmel-cheesecake 

Kanske trodde ni att ni hade testat alla olika semmel-varianter redan, men då trodde ni fel! Nedanför hittar ni ett recept på en semmel-cheesecake vars botten är gjord på mandelmassa och fyllningen innehåller bland annat; mandel, kardemumma, färskost och grädde! Toppa med lite färska bär och du har en efterrätt som räddar din fredagskväll!

Hur fin är inte denna? Här hittar ni receptet: Semmel-cheesecake

Köttbullar och potatismos 

Finns det något mer välkänt husmanskost-recept än köttbullar och potatismos? Skulle inte tro det! Detta är en klassiker som man aldrig kan tröttna på. Absolut godast blir det naturligtvis om man serverar det med inlagd gurka och lingonsylt som ni kan hitta här:

Totally Swedish: Lingonsylt
Scandikitchen: Inlagd gurka

Receptet gäller för fyra personer och ni hittar det här: Köttbullar och potatismos 

Spagetti med köttfärssås 

Visste ni att spagetti med köttfärssås kommer på andra plats, av vardagsmaten som svenskarna älskar mest? Och det är inte så konstigt med tanken på hur gott och lättlagat det är! Rätten kanske ursprungligen kommer ifrån Italien, men det är få människor som uppskattar denna pastarätt lika mycket som vi svenskar! Orginellt för oss svenskar är ju självklart ketchup på maträtten, vilket ses som en underlig förtéelse av både italienare och engelsmännen.

Detta recept gäller fyra personer och det tar ca trettio minuter att tillaga!

Receptet hittar ni här: Ica köttfärssås och spaghetti 

Ska?rmavbild 2020-03-25 kl. 19.24.42.png
Vad tycker ni om dessa recept? Tror ni att några av dessa kommer falla er i smaken, eller kanske har ni några andra recept som ni vill dela med er av? Kommentera inne på vår fanpage!

The post 10 populära och enkla svenska rätter att laga hemma appeared first on LondonSwedes.

Våra medlemmar listar – 25 av Sveriges bästa poddar

$
0
0

25 av sveriges bästa podcasts

Det bästa med podcasts är att du kan lyssna under nästan vilka tillfällen som helst; under träningspasset, när du jobbar, innan du ska sova eller när du städar. Många av oss sitter just nu inne pågrund av Coronaviruset så vi frågade våra medlemmar om Sveriges bästa podcasts och har nedan lista 25 av dem. De flesta kan ni hitta på Spotify, Acast eller Podtail.

 

Andra listor vi skapat för er kan ni hitta är:

10 populära och enkla svenska maträtter att laga hemma

25 av sveriges bästa filmer genom tiderna

Things to do to keep busy and happy during your Corona quarantine (coming soon)

 

P3 Dystopia 

P3 Dystopia är en podcast som tar upp vad som händer om det värsta händer. Programmet rör sig mellan vetenskap och filosofi och belyser ämnen som krig, ekonomi, när maten tar slut och pandemi. 

Podden fokuserar på att dra saker till sin spets och funderar över hur våra handlingar påverkar världen.  

Rättegångspodden 

Rättegångspodden av journalisten Nils Bergman är en av Sveriges mest populära poddar. Podden återberättar uppmärksammade brott och rättsfall, bland annat Styckmordet i Boden, Tortyrmordet i Ljungby, Kidnappningen av Uppsalastudenten och Mordet på Lisa Holm. 

Nils drar in lyssnarna i en väl strukturerad podcast med ljudupptagningar från verkliga rättegångar som gör att man inte kan sluta lyssna men samtidigt förfaras över hur grym världen kan vara.  

Tom och Petter 

Tom och Petter är två vänners ärliga killsnack från humorduon med samma namn. De pratar om “Reddit” ämnen som du inte visste du ville höra men ändå är uppe halva natten för att lyssna på. Podden har högt tempo och är bitvis ostrukturerad men det är också det som gör den populär.  

Gynning och Berg

Möt Carina Berg och Carolina Gynning. Två starka viljor som definitivt inte räds att göra bort sig.

Båda två älskar att fördjupa i mänskligt beteende, både sitt eget och andras.

Exklusivt för Spotify grottar de nu ner sig i livets små och stora frågor ur ett högst personligt perspektiv. Öppenhjärtigt och ärligt berättar de dråpliga anekdoter och roliga historier från sina egna liv men även andras. Förhoppningsvis lär de sig något på vägen och i bästa fall leder det till att de hittar sig själva. En sak är i alla fall säker, både Berg och Gynning är mästare på att hitta humorn i livets jävligheter.

Skäringer och Mannheimer

Mia Skäringer och Anna Mannheimers podcast – En rapp och rolig podd från de älskade komikerna Skäringer och Mannheimer. Nya avsnitt av podden varje måndag.

“Vänta er inga mirakel. Två bittra lätt psykiskt ohälsosamma eremiter försöker bli kompisar över en kopp kaffe, framför mikrofoner och på en bestämd tid i veckan. Och allt är bara på våra egna villkor. Lyssna om du vill.”, skriver Skäringer på Instagram.

Trettioplus trevar

Det här är en podcast med Tove Norström, Klara Doktorow och Sofi Fahrman. Alla 30-plussare som gissar sig fram i livet, med allt vad det innebär. Barn, karriär, nostalgi, samtidsoro, kronisk “vad fan ska jag bli när jag blir stor”-känsla osv. Och det speglar innehållet här också. Trev, trev och gissningar.

Keep it up med Jenny och Malin

Malin Eklund (Fru till Sigge Eklund och Malin Hammar – tidigare gift med Filip Hammar) driver denna blogg som jämför utlandsliv och Svensson liv och blandar allvar och humor.

Adam och Kompani

Adam Alsing, Vanessa Falk och Daniel Breitholtz pratar om stort och smått i sin podcast.

Daddy Issues 

Två främlingar med ett komplicerat förhållande till män möts av en slump och startar en podd – enkelt beskrivet är det Daddy Issues. 

Julia och Julia har gemensamt att de inte haft närvarande pappor och genom sin podd lär de känna varandra och delar med sig av sina erfarenheter. De är transparenta i sitt sätta att prata och delar obehindrat med sig av sitt perspektiv på livet där alltifrån förhållanden, psykisk hälsa och kroppshat till att vara pank diskuteras.    

Konsten att vara 

Konsten att vara av bloggaren och programledaren Clara Henry och hennes vän Gustaf Jernberg diskuterar ett nytt ämne varje vecka om alltifrån hur man siar om framtiden, till att bråka om glutenfria muffins och välta en barnvagn. Podden är lättlyssnad och tar upp de där vardagliga tankarna man ibland har när man står i kön på Sainsbury’s men på ett humoristiskt “se det från den ljusa sidan” sätt. 

 

Brita Zackari och Parisa Amiri 

Brita och Parisa diskuterar veckan som gått där populärkulturella ämnen står i fokus men också aktuella händelser som dominerat media. De kommer från radio och tv och hoppas att lyssnarna ska se podden som en plats där de kan reflektera över både den senaste romanen på topplistan och aktuella nyheter. 

Della Sport 

Della Sport/Della Monde är en kultur och sportsatir podd som tar upp aktuella och historiska sporthändelser ur en satirisk synvinkel. Den är gjord av komikerna Simon Svensson, Jonatan Unge och Kristoffer Svensson (ex medlem är också Anders Johansson).  

Det här är en välproducerad podd som gillas av både de som älskar och hatar sport.  

P3 Dokumentär 

P3 Dokumentär är inte en podd men kvalar in på listan på grund av sin popularitet och sätt att skildra Sveriges nutidshistoria. Den har funnits sedan 2005 och bland de mest populära programmen hittar vi bland annat Diskoteksbranden i Göteborg, Svensken i Bolivia och Fallet Linda Chen. 

Framgångspodden 

Framgångspodden är en intervjupodd av Alexander Pärleros där han träffar framgångsrika entreprenörer, idrottsprofiler, politiker och kändisar. Det här är podden för dig som gillar att höra inspirerande karriärhistorier eller helt enkelt bara är nyfiken på hur man lyckas. 

Alla våra ligg 

Alla våra ligg är en podd om sex. Alla frågor du inte vågar ställa (och även några du inte visste du ville veta) diskuteras. Det är rakt på sak, personligt men utan att bli för mycket där fokus ligger på att äga sina val. 

Creepypodden 

Creepypodden med Jack Werner publicerar varje vecka en ny spökhistoria. Här blandas vandringssägner med skräckhistorier från nätet i en värld där mystiska varelser och övernaturliga händelser är vardagsmat.   

Spår 

Spår är en podcast som tittar närmare på de spår som inte undersöktes i några av Sveriges mest omtvistade fall. 

Ofiltrerat med PT-Fia 

Sofia Ståhl även kallad PT-fia (efter hennes karriär som personlig tränare) möter i hennes podcast sociala medier profiler. De diskuterar aktuella ämnen, vad som händer bakom kameran och deras levnadshistorier.  

Sunshine podden 

Sunshine podden är en inspirations podd som fokuserar på inspirerande historier från folk som lyckats samt avsnitt med tips och verktyg för personlig utveckling. 

Dumma Människor 

Dumma människor är en podd som tittar närmare på populärkultur, psykologi och mänskligt beteende genom vetenskap. Den tar upp frågor om varför vi beter oss som vi gör och vad forskningen säger om vårt agerande. 

Alex och Sigge 

Alex Schulman och Sigge Eklunds podcast såg dagens ljus 2012. Det är en av de mest lyssnade poddarna i Sverige och tar upp alltifrån personliga åsikter och ämnen blandat med nutida nyheter ur ett humoristiskt perspektiv.  

Freakshow 

Freakshow är en late night show i podd format med Messiah Hallberg och Jakob Öqvist. 

Värvet 

Värvet är en intervjupodd där Kristoffer Triumf möter en ny gäst varje vecka med fokus på kulturella kändisar. 

Wahlgren och Wistam 

Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam delar i den här podden med sig av sina tankar kring relationer, barnuppfostran, kärlek och berättelser från deras liv och karriär. 

 

 

 

The post Våra medlemmar listar – 25 av Sveriges bästa poddar appeared first on LondonSwedes.

Ekonomitips i Coronatider

$
0
0

Ekonomitips i Coronatider

Just nu sprids Covid-19 i rasande fart över världen och skapar stor oro hos människor, både för den egna hälsan och för privatekonomin. Med stängda gränser, social distansering och företag som tvingas slå igen riskerar miljontals människor att förlora sina jobb och börsen har visat röda siffror i flera veckor. Viruset har med andra ord försatt hela världsekonomin i gungning. Hos Consector kan du läsa mer om hur din ekonomi påverkas av pandemin.

Eftersom coronaviruset påverkar och fortsatt kommer att påverka många hushåll ekonomiskt under en oklar tid framöver är det en god idé att se över sin ekonomi. Nedan följer sju tips på hur du kan tänka och agera kring din privatekonomi i kristider.

 

Aktie- och fondsparande i kristider

Har du ett långsiktigt sparande med gott om tid kvar tills du planerar att använda pengarna finns det ingen anledning till att sälja dina aktier eller fonder i panik. Finansiella kriser har ofta en marginell effekt på det långsiktiga sparandet. Om du ändå bestämmer dig för att sälja kan det vara en god idé att sälja dem vid olika tillfällen. Var dock medveten om att du då går miste om en eventuell återhämtning. Planerar du istället att köpa bör du investera i företag och fonder som du tror kommer att överleva krisen. Investera bara kapital som du kan leva med att det såväl minskar som ökar i värde och som du inte behöver inom den närmaste tiden.

 

Buffertsparande

Med ett buffertsparande kan du förekomma de ekonomiska förändringar som kan påverka dig och din livssituation negativt. Det kan exempelvis handla om att bilen eller tvättmaskinen går sönder, att du blir sjuk en längre tid eller drabbas av ett inkomstbortfall. Hur mycket du kan avvara varje månad beror självklart på hur din ekonomi ser ut. Du sparar efter din förmåga – en tusenlapp eller en hundralapp i månaden. Det viktigaste är att du faktiskt sparar. På lång sikt kan buffertsparandet vara din räddare i nöden. Vill du veta mer om buffertsparande hittar du kompletterande information här.

 

Gör en budget

Med hjälp av en budget kan du hålla koll på dina inkomster och utgifter varje månad. Du får en översikt och kan lättare planera hur du ska spendera (och spara) dina pengar under månaden.

 

Planera dina inköp

Att småhandla varje dag, särskilt på tom mage, är många gånger orsaken till att pengarna på kontot försvinner i rask takt. När du småhandlar utan plan får du ingen översikt över vad du faktiskt behöver. Skriv en inköpslista och se till att följa den.

 

Se över dina utgifter

 

Avsluta prenumerationer

I kristider med ansträngd privatekonomi kan de till synes små månatliga utgifterna äta upp en stor del av de ekonomiska tillgångarna. Genom att gå igenom alla dina prenumerationer och avsluta eller pausa de du inte behöver kan du spara lite pengar varje månad.

 

Samla dina lån

Har du flera olika lån kan du underlätta din ekonomiska situation avsevärt genom att samla dina privatlån och krediter. Räntekostnaderna blir lägre och du får mer kontroll över utgifterna knutna till dina lån.

 

Förhandla ner räntan

Om du har ett bolån eller privatlån kan det också vara en bra idé att kontakta banken och försöka förhandla fram en lägre låneränta. Om du inte känner dig bekväm med att förhandla på egen hand kan du ta hjälp av en låneförmedlare.

The post Ekonomitips i Coronatider appeared first on LondonSwedes.

Londons bästa parker

$
0
0

Parker i London

En av det bästa sakerna med London är alla  parker som omger staden. Upplev några av Londons mest spektakulära utsikter och mata svanar, strosa runt och njut av en kaffe i solen. Tänk på att hålla avståndet! En av de största och mest populära parkerna Hyde park organiserar flertal stora events varje år såsom British Summer Time och Winter Wonderland. Här har vi listat några av Londons bästa parker.

Text: Hedvig Rudström, Sofia Capel och Solrunn Persson
Foto: Sven Hansche

 


Hyde Park

 

hyde park

Hatten av för Decimus Burton, mannen som utformade dagens Hyde Park, hela Londons favoritplats. I parkens 142 hektar kan du rida, åka rullskridskor eller hyra en båt som tar dig ut på den artificiella Serpentine-sjön. Du kan också njuta av en lunch på någon av parkens alla kaféer eller varför inte bara ta en promenad längs Flower Walk,  vädra dina åsikter vid Speaker’s Corner eller ta med en filt, jordgubbar och någon du tycker om, för en stund under ett träd. Möjligheterna är många i Hyde Park och det är därför vi tycker så mycket om den. Det är även här svenskar firar midsommar varje år.

 

T: Marble Arch (Central line), Hyde Park Corner (Piccadilly line)

 


St James’s Park

 

st james park

 

St. James Park är den äldsta av The Royal Parks och ligger mitt i hjärtat av London. Parken är omringad av tre palats: Westminster (nu Houses of Parliament), St.James palace och kanske den mest kända Buckingham Palace. Här har filmer som 101 Dalmatiner och Woody Allens Match Point spelats in. Soliga dagar rekommenderas det att hyra “deck chairs” eller gå och se på vaktbytet som äger rum varje dag.

 

T: St James Park (District line)

 


Kensington Gardens

 

kensington gardens

 

Kensington Gardens är hela Londons gömställe. Här finns de bästa picknickplatserna och vill du på riktigt komma bort från stadens ljud och stress är Kensington Gardens platsen att ta det lugnt på. Här kan barnen leka av sig på Diana Memorial Playground och de vuxna njuta av en riktigt afternoon tea vid Orangeriet. Här hittar du även Peter Pan-statyn från J.M Barries tidlösa klassiker. Parken är granne med Hyde Park och sträcker sig från västra London in mot centrala.

 

T: Notting Hill Gate (Central line), Lancaster Gate (Central line)

 


Green Park

 

green park

 

Green Park är en lugn och avslappnad plats i centrala London, och även om den ligger så nära St. James park är de väldigt olika. Under sommaren är det här en populär plats för soldyrkare och det är en bra park för en joggingtur eller en rask promenad. Lugnet störs, med all rätt, endast ett par gånger per år när det är dags för The Royal Gun Salute.

 

T: Green Park (Jubilee line, Victoria line, Piccadilly line)

 


Greenwich Park

 

greenwich park

 

I den vackra stadsdelen Greenwich hittar du Greenwich Park som är den äldsta av alla royal parks, påbörjad 1427På 73 hektar ryms en en rosenträdgård, en blomsterträdgård, en damm där du kan åka trampbåt, the Royal Observatory där tiden mäts ifrån, samt tennisbanor och en lekpark för de små. Parken öppnar vid 06:00 året om och stänger vid skymning. Ett stort plus är utsikten från One Tree Hill.

 

T: Maze Hill, Cutty Sark (DLR)

 


 

Regent’s Park

 

regents park

 

Centralt belägen och även en del av The Royal Parks. Parkens yta ligger på hela 166 hektar med en inre- och yttre cirkel. Inom den inre cirkeln finns Queen Mary’s Gardens där cirka 12 000 rosor står planterade; den största rossamlingen i hela London. Trädgården med dess små stigar, vattenfall, broar och statyer är perfekt för en romantisk promenad i det stilla. Här hittar du även the Open Air Theatre som visar pjäser under somrarna. På parkens norra sida finns London Zoo med lejon, tigrar, apor, fåglar och djur du antagligen aldrig sett förut. Parken omnämns flitigt i Ian Flemmings James Bond-romaner.

När du väl är i parken får du absolut inte missa Primrose Hill med en av Londons mest spektakulära utsikter.

 

T: Baker Street (Jubilee line) Regent’s Park (Bakerloo line)

 


Primrose Hill

 

Primrose

 

Som en del av The Royal Park’s ligger Primrose Hill beläget norr om Regent’s Park, precis invid London Zoo. Med en av Londons kanske bästa utsikter och romantiska kvällshäng är detta en favorit en ljummen sommarkväll. Mycket bra för den där avslappnade tinderdejten!

 

T: Chalk Farm/ Camden Town

 


Hampstead Heath

 

Hampstead Heath

 

Gamla goda Hampstead Heath – stadsparkernas park – tronar på förstaplatsen när de bästa grönområdena i London listas, och det med rätta. För hur många andra parker stoltserar med badsjöar, makalös utsikt, vilda djur, en av Londons äldsta pubar med en fantastisk beer garden (cheers, Spaniards Inn!) och quidditch-träningar? Japp, du läste rätt – varje lördag vankas det  faktiskt quidditch i Gospel Oak-änden av parken. För den som hellre chillar än jagar den gyllene kvicken är det möjligt att hitta sitt eget lilla hörn av denna mastodontpark. Kullen Parliament Hill i Hampstead Heath sträcker sig så högt som 98 meter och är en av de högsta punkterna i London. Hit kan man komma för fin utsikt över stadens skyline. Hampstead Heath är mer vilt än de flesta andra parkerna, har skogsmarker och fiskedammar och dammar där man kan bada, både unisex och för män och kvinnor separat. På dessa 320 hektar hittar du även allmänna badbassänger, muséet Kenwood House och inte långt ifrån heden finner man Keats House som är ett måste för oss som älskar poesi.

 

T: Hampstead / Hampstead Heath / Gospel Oak

 


Holland Park

 

Holland park

 

En liten oas mitt i storstaden. Holland Park, västra Londons pärla ligger mellan Holland Park Road och High Street Kensington och är en perfekt plats för att strosa.

En vacker park med 22,5 hektar av trädgårdar, playgrounds för barn, sportområden, restaurang, kafeteria och skog riklig med vilda fåglar. Inne i parken finns även en vacker teater med opera under sommarmånaderna. Du hittar även magiska Kyoto Garden; en japansk trädgård som donerats av handelskammaren i Kyoto 1991. Härinne vandrar påfåglar runt och du kan meditera vid vattenfallet eller mata de japanska fiskarna (kan hända att detta inte är tillåtet ;)…

Holland Park erbjuder faciliteter för tennis, fotboll,  cricket och netball.

 

T: Holland Park / High Street Kensington

 


London Fields

 

London Fields

Bästa hipster-hänget! Visst, London Fields kommer nog aldrig vinna några skönhetstävlingar men du är heller inte inte här för att beundra naturen. Denna gräsplätt utgör nämligen den perfekta platsen för sommarens förfest innan du drar vidare ut i East. Bonus: grillning tillåtet! (En Londonpark som tillåter engångsgrillar är ungefär lika sällsynt som en estate agent med moralisk kompass). Under särskilt varma dagar får du vara beredd på att trängas med Hackneys hipsters men det pallar du nog.

 

T: London Fields

 


Victoria Park

 

Victoria park

 

Gillar du stora parker? Alltså, riktigt stora parker? Då kan Vicky Park i östra London vara nåt för dig. Här finns bra picknickytor, tennisbanor och trampbåtar – men inte särskilt många turister. Dessutom äger några av Londons bästa festivaler rum här på sommaren , däribland Field Day och Citadel Festival. Tips: bestäm exakt vart du ska träffa upp polarna eftersom det är lätthänt att man inte hittar varandra (tro oss…).

 

T: Mile End / Bethnal Green

 


Clissold Park

 

Clissold park

 

Om du har vägarna förbi N16 får du inte missa Clissold Park. Köp med dig en superekologisk latte från ett av Stoke Newington Church Streets alla caféer innan du säger hej till getterna i parken. Ja, det är sant – i dejtvänliga Clissold Park finns nämligen ett minizoo. Detta må vara en av lilleputtparkerna på listan, men inte desto mindre värd ett besök för den som vill ta en paus från allt vad storstadsstress heter.

 

T: Stoke Newington Railway Station / Manor House

 


Alexandra Park

 

London Fields

 

Musikarena, isrink, ölfestivaler, båtturer, Segway… Parken vid Alexandra Palace (“Ally Pally”) har löjligt mycket att erbjuda! Visst, det är ingen söndagspromenad att ta sig hit (hö hö) men när du väl är framme så är utsikten värd all möda. Föreställ dig bara att sitta i sluttningen med en flaska rosé och hela London framför dina ögon! Missa inte: Ally Pallys populära Farmers Market som äger rum varje söndag https://impotenciastop.pt. Här handlar du lokalproducerade delikatesser och kurerar bakfyllan med orientalisk mat. Och fudge.

 

T: Alexandra Palace / Wood Green

 


Waterlow Park

 

Waterlow Park

 

Idyllfaktor: HÖG! Waterlow Park i mysiga Highgate Village är definitivt parken du ska visa för päronen nästa gång de ärar London med sin närvaro. Sir Sydney Waterlow gav parken till stadens invånare som en “garden for the gardenless”. Schysst kille! Och du, när du ändå är i krokarna varför inte svänga in på Highgate Cemetery där Karl Marx ligger begravd? Denna kyrkogård har till och med en egen vampyr… Bara en sån sak.

 

T: Archway

 


Finsbury Park

 

Finsbury Park

 

Den perfekta lördagen: 1) Införskaffa dryck på valfri off license längs Stroud Green Road 2) Sprid ut filten i Finsbury Park 3) Kasta frisbee dagen lång 4) Ta en sängfösare i Faltering Fullback’s beergarden runt hörnet. Finsbury Park levererar alltid! Men du, vad du än gör – ligg för guds skull INTE i gräset dagarna efter att Wireless har tagit plats. Låt oss bara säga att antal bajamajor inte nödvändigtvis korrelerar med antal kissnödiga festivalbesökare.

 

T: Finsbury Park

 

 


Richmond Park

 

Richmond park

En väg ut, vid en en av District lines slutstationer ligger Richmond Park. Förr var det jaktmarker för landets kungar, nu är det en av de mest populära parkerna i London. Richmond är ett naturreservat och är kanske mest känt för rådjuren som rör sig fritt längs markerna. Hittar du rätt plats kan du även se ut över Londons skyline. Här är Storbritanniens gamla premiärminister Lord John Russels hem omgjort till restaurang där du kan äta klassiska engelska rätter. Platsen är också väldigt populär för bröllop. Att tänka på innan man besöker Richmond är att rådjuren är vilda och man ska vara försiktig med att komma för nära.

 

T: Richmond (District line)

 


Bushy Park

 

Bushy Park

 

Bushy Park kanske ligger en bit från London men är helt klart värd att besöka. Parken är den näst största av Londons kungliga parker och är en perfekt plats för att spendera en heldag i. Här finns fantastiska picknickplatser och fina cykelstråk, en tjusig Watergarden i barrock-stil och precis som i Richmond finns här rådjur. Bättre plats att slappna av och umgås med någon du tycker om finns inte.

 

T: Hampton Railway Station

 


Highgate Woods

 

Highgate Woods


Ursäkta klyschan, men Highgate Woods ÄR verkligen den ultimata oasen om du skulle råka behöva lite lugn och ro. Så nära en svensk skog man kan komma!

 

T: Highgate


Brompton Cemetery

 

Brompton Cemetery

 

Nå, det må vara lite underligt att inkludera en kyrkogård på den här listan men vi på LondonSwedes tycker att Brompton Cemetery helt klart platsar. Vi tackar Benjamin Baud som designat den här kyrkogården som räknas som en av landets allra vackraste. Det finns över 35 000 olika monument att titta på, varav många av viktig historisk betydelse. Här finns också det lilla kapellet inspirerat av St.Peters-kyrkan i Rom. Enligt rykten är detta en populär mötesplats för många gaymän och kyrkogårdens vakter har vid många tillfällen fått slänga ut lite väl närgångna par från området (källa: privat)

 

T: West Brompton (District line), Fulham Broadway (District line)

 


The post Londons bästa parker appeared first on LondonSwedes.

Flytta till London del 1 – innan du flyttar

$
0
0

Har du definitivt bestämt dig för att flytta till London, men är lite osäker på hur du ska förbereda dig på bästa sätt? Baserat på många års erfarenhet av att bo och arbeta i London, har vi samlat några av våra bästa tips i en artikelserie i tre delar – Del 1: innan du åker; Del 2: de första veckorna och Del 3: den första månaden.

 

Pengar, pengar, pengar

 

Det absolut viktigaste är att du har en rejäl reskassa med dig, så att du har råd att bo, äta och resa medan du söker jobb. Sen vill du säkert ha lite pengar över till att shoppa, festa och leva också, eller hur?

Rekommendationerna på hur mycket du behöver för att verkligen ge ditt nya liv i London en riktig chans varierar men vi skulle rekommendera mellan 20.000 kr och 50.000 kr som startkapital.

Har du flyt hittar du ett jobb och prisvärt boende snabbt, men för många tar det längre tid. Att hitta bra boende som inte kostar skjortan och som ligger på smidigt pendlingsavstånd till ditt jobb eller skola, är en utmaning som många går bet på och därför skjuter kostnaderna för vandrarhem eller AirBnB i höjden och du måste kanske åka hem innan äventyret har börjat på riktigt, för att pengarna har tagit slut.

Exempel: Ett veckokort från TFL (Transport for London) går på ca £35 för centrala London (zon 1-2), medan t.ex. zon 1-6 (Heathrow ligger i zon 6) kostar strax under £70. Det kan snabbt bli mycket pengar som du lägger på resor. Här kan du läsa mer om kostnader och att ta sig runt i London. 

 

Deposition till ditt boende

Du behöver troligtvis en ansenlig summa pengar för att betala en deposition innan du kan säkra ett boende – detta gäller både som inneboende och om du hyr lägenhet / hus.

money for deposit

Depositionen är vanligtvis en månadshyra, plus att du betalar första månadens hyra när du flyttar in. Många företag som förmedlar lägenheter (och en del privatpersoner) tar dessutom ut diverse avgifter, t.ex. kreditprövning, referenser, inventering, mm, så du kan åka på ytterligare några hundra pund up-front. Du kan hitta lägenheter genom agenturer och hemsidor såsom Zoopla.com. Flatmates hittar du genom www.spareroom.co.uk eller varför inte genom vårt forum för boende på Facebook.

 

Exempel: Låt säga att din hyra är på £500 och du flyttar in 1 januari, då betalar du £1000 innan du flyttar in och sedan den 1 februari betalar du ytterligare £500, etc. Så, första månaden handlar det om £1500 plus eventuella avgifter. Sen behöver du kanske ordna försäkring och köpa lite saker till ditt boende, som t.ex. sängkläder, lampor, städprylar och några varma filtar eller ett extra element (englasfönster är fortfarande vanliga här!). Glöm inte dubbelkolla kontraktet innan du flyttar in samt att skydda din deposit genom ett Deposit scheme 

 

Gör en budget

Helt seriöst, gör en budget!

Räkna ut dina ungefärliga kostnader för de första två månaderna när du har flyttat till London. Antag att du bor på vandrarhem större delen av den tiden, räkna pengarna du behöver för deposition som en kostnad och så även första hyran. Lägg till kostnader för mat, resor, lite nya kläder och prylar (skohylla och engelsk sladd till datorn?), utekvällar, m.m. Räkna inte med någon inkomst under den här tiden för att se hur mycket du behöver ha sparat ihop innan du åker. Hittar du ett jobb snabbt, så blir det en trevlig bonus!

Tänk på att lönerna för café- och restaurangjobb ofta ligger på lagstadgad miniminivå (t.ex. £7.38/timme för 21-24-åringar) eftersom det finns så många som vill ha ett jobb och fackföreningarna inte har haft samma genomslagskraft som i Sverige.

Mer om att jobba i London kan ni läsa här.

 

Lås upp din svenska telefon

För att verka seriös när du söker jobb, måste du ha ett engelskt mobilnummer. Ta med din upplåsta, svenska mobiltelefon och köp ett pay as you go-kort när du kommer hit. Har du redan kompisar här, kolla om de använder t.ex. giffgaff för då kan de beställa ett SIM-kort till dig innan du kommer hit. Om ni båda har giffgaff ringer ni dessutom gratis till varandra.

Tips: Oftast fungerar inte t.ex. en telefon låst till 3 i Sverige, på 3’s nät i England. Se till att låsa upp den innan du flyttar till London!

 

Sök (inte) jobb från Sverige

För de flesta jobb, krävs det att du aktivt söker när du väl är på plats i London! Självklart kan du försöka söka från Sverige men var beredd på att konkurrensen är stor och jobben tillsätts snabbt. Vi lanserar en jobbplattform i februari 2019 där ni kan registrera era CVn. Håll utkik på hemsidan!

Om du har akademisk utbildning och bra arbetslivserfarenhet, kan det vara möjligt att söka jobb från Sverige, men var beredd på att behöva åka över ett antal gånger för att gå på intervjuer.

 

Skapa ett engelskt CV

Även om du i många fall inte kan söka jobb från Sverige, kan du förbereda dig genom att skriva om ditt CV så att det uppfyller de krav som arbetsgivarna har i London och England. Tyvärr går det inte att bara köra ditt svenska CV genom Google Translate och skicka iväg, utan du måste läsa på lite om hur engelska CVn ska se ut. Vi har samlat tips här och här. Om du ska söka jobb i butik eller på café rekommenderar vi att du skriver ut 15-20 CVn och tar med dig (så slipper du försöka hitta en skrivare det första du gör när du kommer hit).

 

Försök förstå bostadsmarknaden

Engelskt boende är oftast inte riktigt av samma höga standard som vi är vana vid hemma, så du måste verkligen se allt boende på plats. Betala eller skriv aldrig på ett kontrakt utan att ha sett boendet med egna ögon (minst två gånger och på olika tider på dygnet). Det finns många bedragare i London och de finns bland alla nationaliteter.

Townhouse in Notting Hill

Förbered dig genom att läsa på om alla områden i London och se vad som passar dig. Fundera även på var du vill jobba och lär dig mer om områdena i närheten. På så sätt kan du undvika långa resor till och från jobbet. Du får oftast mer boende för pengarna lite längre ut, men samtidigt så kostar tunnelbanekortet mer. Buss eller cykel är prisvärda alternativ.

Kolla vår FAQ om Boende i London

 

Dessutom rekommenderar vi starkt att du hittar ett jobb innan du skriver på / betalar för ett bostadskontrakt. Står det NO DSS i bostadsannonsen, så vill de inte ha arbetslösa och detta skriver majoriteten av uthyrare. Kontrakt för arbetslösa är oftast mycket dyrare och det finns inte så många att välja på. Kontrakten är oftast på 6-12 månader och kan inte brytas. Att hitta en ersättare som tar över kontraktet är inte heller så lätt och godkänns inte alltid av uthyraren.

 

Tips: Gör research från Sverige, men skriv aldrig på något och betala aldrig något förrän du har sett boendet med egna ögon. Detta gäller även om du kan skicka en kompis för att se boendet – i slutändan kan det vara DU som står där med ett ruttet och mögligt boende som du enligt det påskrivna, bindande kontraktet måste betala för i 12 månader.

 

Brexit - Englands utträde ur EU

Men, någon nämnde Brexit?

Du har bestämt dig för att definitivt flytta till London, men du är lite orolig för vad som kommer att hända i och med Englands val att gå ur den Europeiska Unionen (även kallat Brexit)?  Vi rekommenderar att du kikar på Ambassadens hemsida för officiell information.

 

Text: Nina Danielsson

 

Länkar för mer information;

Flytta till London del 1 – Innan du flyttar till London

Flytta till London del 2 – De första veckorna i London

Flytta till London del 3 – Den första månaden i London

Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit

FAQ Jobba i London

FAQ Bo i London

 

 

The post Flytta till London del 1 – innan du flyttar appeared first on LondonSwedes.

Londonsvenskarnas bästa tips!

$
0
0

Highgate Woods

 

Efter en månad av sex stycken färgsprakande Mitt London intervjuer- olika personligheter, yrken och intressen, är det inte mer än rätt att deras bästa tips samlas i en gemensam artikel. Är du trött på pandemin? Vi med! Testa några av deras bästa tips för att ljusa upp vardagen! 

 

Ni kan läsa deras Mitt London Artiklar här

 

Take-away
E5 Bakehouse – Ett litet bageri med pastries, bröd och lättare luncher. Det bästa? Man kan beställa online!
Adress: 395 Mentmore Terrace
Khana – indisk take-away med 5 av 6 stjärnor möjliga!
Adress: 68 Cricklewood Broadway
Lu Lu Shanghai – Ett kinesiskt kök med goda valmöjligheter för vegetarianen, lägg denna pärla på minnet!
Adress: 24 Stoke Newington Church St
Foto: Lu Lu Shanghai 
Promenadstråk
Epping Forest
 “Älskar att ta overgrounden till Epping Forest för att promenera i timmar.”
– Sara Lejon
Richmond park
“…så mysig (och stor!) park full av promenadslingor, vattenhål, botanical gardens och massvis med söta rådjur.”
– Bella Lennartsson 
Seven sisters
“…ta tåget ner till Seven Sisters och spendera dagen längs vattnet.”
– Sara Lejon
Richmond Park
Aktivitet
Gräsplätten i Hackney Wick. Här samlas locals så fort solen tittar fram. De dricker öl, picknickar och hänger. Joina! Dra ihop ett (litet corona-anpassat) gäng, ta med trädgårdsspel, picknick och sol-handduk. Sen är du good to go för en superhärlig dag.
 
En heldag i Highgate. Highgate är fullt av smultronställen! Promenera i parker, sväng förbi ett av alla mysiga caféer och ta en kaffe to go, eller varför inte promenera upp till Highgate Cemetary? Det ligger faktiskt några riktigt kända personer begravda där…. Se om du hittar dem!
“För mig är centrum av Highgate ett enda stor smultronfält. Åk dit och strosa runt så tror jag att ni förstår precis vad jag menar.”
– Robert Öhman
Skulptören Anna Mahlers grav @ Highgate cemetary 
Månadens tips
Dishroom Hela tre av våra Londonbor denna månad hade Dishoom på listan över bästa måltider i UK. Om det inte är ett bra betyg, så säg?!
”From Bombay with love”, är rubriken och vi kunde inte hålla med mer. Det indiska köket har en förmåga att dansa på smaklökarna och Dishoom tar verkligen det kulinariska till en ny, sprakande nivå.
“Jag är såld på Dishoom”, berättade Filippa Wallén i sin Mitt London-intervju
Dessvärre har restaurangerna stängt tillfälligt till följd av Coronaviruset, men meddelat att de kommer att öppna så snart de har möjlighet.

The post Londonsvenskarnas bästa tips! appeared first on LondonSwedes.


Svensk mat i London

$
0
0

Svensk mat i London

Saknar du också doften av nybakade kanelbullar och tillfredsställelsen som sprider sig som mjuk bomull i kroppen av att få avnjuta dem till ett glas iskall mjölk? Rullar du de perfekta köttbullarna, men har svårt att glädjas åt dem utan en klick svensk lingonsylt? Eller kanske du är den som inte kan äta en äggmacka utan ett lager kaviar?  Lugn – we got it covered.

 

Vi har här listat 10 populära och enkla svenska maträtter vi saknar när man bor i London

Här kan ni hitta Svenska och skandinaviska restauranger och barer i London

 

 

Bild: Susanne Wahlström/  Visit Sweden Images

 

Här matshoppar du bäst

 

Online – Ocado
Http://www.ocado.com

En brittisk motsvarighet till Mathem, med produkter du hittar på vilket välsorterat Ica, COOP eller Hemköp som helst. Kaviar, knäckebröd, falukorv, Marabou. Listan är lång. Med Ocado får du dina svenska favoriter direkt till ytterdörren – smidigare än så blir det ju inte?!

 

ScandiKitchen
61 Great Titchfield Street och online
http://www.scandikitchen.co.uk

Centralt i London, nära Oxford Street, har ScandiKitchen slagit sig till ro. Som mötesplats för såväl skandinaver som lokalbefolkning är stället välbesökt – både som restaurang men också som mataffär. Shoppa svenska matvaror likväl som guldkorn från våra grannländer, eller bjud med en kompis på en svensk delikatess. Missa heller inte att besöka deras Online shop om avståndet känns för långt. På måndagar har de Meatball Mondays – £5 för en tallrik med köttbullar, mos och sås (take away).

 

TotallySwedish
32 Crawford Street, eller 66 Barnes High Street
https://www.totallyswedish.com/sv/butikerna-om-oss
‘’A little bit of Sweden in the UK for you’’ – så beskriver svensk-shopen TotallySwedish sitt koncept. I butiken hittar du främst svenska matvaror, men också färska bullar från Bageriet, tidningar, olika sorters kokböcker samt produkter av svensk design. Psst! De har även en sektion med lösgodis…

 

IKEA
https://www.ikea.com/gb/en/ikea/london-stores/
Självklart, en sann, svensk favorit. I London hittar du IKEA på hela fyra (!) olika ställen. Besök för svenska matvaror, möbler (såklart) eller en klassisk köttbulletallrik i Wembley, Tottenham, Croydon eller Stratford (Westfield). Värt är att veta är att de varje år tar in de bästa från den svenska jultraditionen – shoppa glögg, pepparkakor, julmust och sill. 

Bild: När vi shoppar på Clas Ohlson 

Clas Ohlson
(De sex butiker som tidigare funnit i UK har nu stängt men man kan fortfarande hitta den del av deras utbud på Amazon)

https://www.amazon.co.uk/stores/node/19531992031

Tro det eller ej men Clas Ohlson fanns på två ställen i London, närmare bestämt Kingston och Ealing men även i Manchester, Liverpool, Reading och St Albans fram tills 2019. 

Amazon
(vi hoppas såklart att ni stöttar de svenska butiker ovanför först och främst, speciellt Totally Swedish och ScandiKitchen)

 

Löfbergs kaffe

Marabou Choklad 

Swedish Fish och Ahlgrens Bilar 

Delicato – Chokladbollar, Punschrullar, Lattebitar och Mazariner

Stora Surskallar, Hallonlakritsskallar och Saltskallar

Nyåkerspepparkakor

Skåne Aquavit 

Mackmyra Swedish Whiskey

Cloetta – Kexchoklad, Plopp 

med mera…

 

 

Prova nytt? Tips på engelska motsvarigheter till några svenska favoriter:

Du kanske bor en bit utanför London, inte har tillgång till de ställen som säljer våra svenska favoriter, eller bara är sugen på att prova någonting nytt? Nedan listar vi några engelska livsmedel som finns i de vanliga mataffärerna, som kan liknas vid några svenska klassiker:

 

  • Self-Raising Flour – Används istället för jäst och funkar bra som ersättning i bakning
  • Cranberry Jam – För smaken av lingonsylt
  • Taramasalata – Sugen på skagenröra? Den här röran smakar näst intill identiskt!
  • Buttermilk – För både smaken och konsistensen av filmjölk
  • Kefir – Också en ersättare till filmjölk
  • Cadburry drinking chocolate powder – Oboy, oboy!  
  • Irn Bru dricka – Om du är en sucker för Trocadero
  • Whipped cream – Som är den enda av gräddsorterna som är motsvarigheten till klassisk vispgrädde, finns ofta på de lite större butikerna. Double cream funkar liksom inte lika bra 🙂

 

Och, de här Svensson-varorna hittar du faktiskt i britternas ‘’egna’’ mataffärer:

  • Keso – Arla säljs i Storbritannien och Tesco har riktigt svensk hederlig keso. Tack!
  • KvargASDA och Sainsburys har Arlas kvarg.
  • Skyr från Arla finns på Tesco
  • HavreflarnKakan till kaffet hittas på Lidl.
  • Svenska köttbullarSom faktiskt är namnet på varan, finns på Tesco.
  • “Smörgåsbord” är ett annat namn på svenska köttbullar på bland annat Sainsburys.
  • Scans köttbullar finns på ASDA.
  • Saltgurka – Swedish Style Salad (Dawtona) finns på Tesco.
  • SillWholefoods hittar du Klädesholmens inlagda fisk, på glasburk såklart! Som sig bör.
  • Mannagryn, blåbärs och lingonsylt samt Estrellas Dillchips verkar finnas i polska mataffärer.
  • Vaniljssås från Alpro (så diary-free) finns på Tesco, Asda, Sainsburys och Ocado.
  • Svensk vaniljglass gjord av soja finns på Ocado.
  • Fröknäcke från Göteborgs Kex finns på Tesco
  • Pepparkakor – Nyåkers finns på Ocado

Ovanstånde produkter finns inte alltid i alla butiker utan i utvalda butiker eller i de större butikerna. Utbudet kan även ökas och inom kort finnas i flera flera mataffärer.

 

Svenska och skandinaviska restauranger och barer i London

 

Foto: Ekte Nordic Kitchen

Ekte Nordic Kitchen
2 -8 Bloomberg Arcade, London EC4N 8AR
http://ektelondon.co.uk/

Ekte öppnade i april 2018 av danska kocken Soren Jessen. Soren jobbade tidigare inom finans (tidigare Executive Director at Goldman Sachs & UBS) och blev inspirerad att göra ett karriärbyte. Det gjorde han med all rätt! Ekte är en restaurang, café och sandwhich bar (YES, mackor med riktigt gott danska rågbröd).  Här serverar de traditionella Skandinaviska rätter i en lyxig miljö. Ekte betyder Äkta på norska och vi rekommenderar Ekte både till frukost, lunch och middag! Nyligen öppnade de även Borealis London med skandinaviska influencer. Mer skandi-mat åt folket! Vi besökte Ekte och gjorde en recenssion -läs den här!

 

ScandiKitchen
61 Great Titchfield Street
http://www.scandikitchen.co.uk
Om du inte har planer på att handla, kan du besöka shopen för både frukost och lunch istället. De serverar bland annat olika smörgåsar, sallader och varmkorv. Ta en paus i shoppingrundan och sväng in på Scandikitchen för påfyllning och en smak av ett äkta Sverige.

 

Nordic Bar

25 Newman Street
https://www.nordicbar.com
Här,norr om Oxford Street, hittar du Nordic bar. Stället serverar varma klassiker såsom pyttipanna och köttbullar, men också traditionella svenska våfflor med sylt och grädde. Våffeldagen är räddad, hörrni! Är man inte hungrig serverar de också drinkar á skandinavisk stil, och det finns ett pingisbord för den sprallige.

 

London Calling Sweden
Railway Arch 72
https://londoncallingsweden.com
Nytt ställe med stort fokus på Schweeden! Öl och ost – drömmen för de flesta svenskar, visst? Detta ställe en mängd olika ölsorter, skön vibe och härliga snacks. Häng här och spela dart, pingis eller bara njut av musiken och god öl. 

 

Bild: Aquavit London

Aquavit London
St James Market, 1 Carlton Street
http://aquavitrestaurants.com

Frukost, brunch, lunch eller middag – snackisen Aquavit har allt på sin meny! Viben är ‘’fine-dining’’ och du kan förvänta dig både härlig personal och högklassig svensk, mat. Nu kan du också boka julmiddag via deras hemsida – värt att kolla in! Vi har rekommenderat dem i Time Out!

 

Garlic & Shots
Frith Street 14, SOHO
http://www.garlicandshots.com

Tänk svensk husmanskost, men med en twist. Här jobbas det nämligen med vitlök, till fullo! Utöver det finns även andra rätter som inte anses traditionellt svenska, och en rad olika roliga shots att prova på. Himmelriket för vitlöks-älskaren alltså, ett plus är också om du diggar hårdrocksmusik!

 

Kosmopol
38 Fulham road SW10 9PY
http://www.kosmopol.net/

Klassiker i Fulham, liten cocktailbar som drivs av Fredrik Olsson sedan 2004. Här visas svenska matcher och då och då hålls Midsommarlunch och pepparkaksbak.

 

Lisa’s Kitchen and Bar (bytt ägare och blivit en italienare)
305 Portobello Road

http://www.lisasportobello.com
I hjärtat av Notting Hill slog restaurangen Lisa’s upp dörrarna för första gången år 2013. Numera är det en italiensk restaurang. 

 

 

Cafeér/bagerier i London

 

Bild: Favoriter från Fabrique Bakery 

 

Fabrique Bakery
53 goodge Street, 8 Earlham Street eller 212 Portobello Road  

http://fabrique.co.uk
Med start på Gotland har succén spridit sig runt om i Sverige och nu ända till London, till inte ett utan tre(!) caféspots. Här kan du njuta av nybakta bullar i alla dess former, mumsa på småkaka eller dricka svensk kaffe. Norpa gärna en limpa från hyllan när du går – det gör susen till morgondagens frukost!

 

Blåbär – Nordic Living
3A Lacy Road, Putney

Blåbär, både ett kafé och en designbutik, slog upp portarna i Putney 2016, och utgör ett fräscht tillskott i ett område som präglas av konventionella restaurang- och butikskedjor. Inspirerat av de vanligt förekommande hybriderna mellan just kafé och designaffär i Skandinavien uppmuntrar Blåbär Londonbor att “live a life more Nordic”.

 

Här kan ni läsa fler artiklar vi gjort om Blåbär:

Möt London-caféägaren Sandra West

Blåbär – svensk café och butik i London

 

Bageriet
24 Rose Street
https://www.bageriet.co.uk
‘’London’s finest Swedish Bakery’’, de hittar du i en kringelikrokig liten gränd kallad Rose Street. Ett mysigt krypin med allt ifrån skagenbaguette till småkaka och prinsesstårta. Som ett tvättäkta svenskt bageri helt enkelt.

Mörkt rågbröd med lax på Nordic Bakery

NordicBakery
14a Golden Square SOHO eller 37b Cavendish Street Marylebone

http://nordicbakery.com
Matiga mackor, mustiga juicer och härliga fullkornsbröd trängs bland, såklart, klassiska svenska bakverk. Mycket på Nordic Bakery kommer från Finland, det mörka brödet och himmelska karelska piroger.  Härifrån går du varken besviken eller hungrig – ett säkert kort om du är ute efter Swedish FIKA!

 

 

The post Svensk mat i London appeared first on LondonSwedes.

Svenska och skandinaviska restauranger och barer i London

$
0
0

Svenska och skandinaviska restauranger och barer i London

En riktig köttbullar med mos finns att få! Förutom IKEA i London så finns det en del svenskt i storstaden.

Nedan har vi listat några. Har ni andra tips får ni gärna höra av er med tips till hello@londonsvenskar.com.

Vill ni laga själva eller beställa hem lite svenska varor har vi listat Svensk mat i London här. Smaklig måltid!

 

Foto: Ekte Nordic Kitchen

Ekte Nordic Kitchen
2 -8 Bloomberg Arcade, London EC4N 8AR
http://ektelondon.co.uk/

Ekte öppnade i april 2018 av danska kocken Soren Jessen. Soren jobbade tidigare inom finans (tidigare Executive Director at Goldman Sachs & UBS) och blev inspirerad att göra ett karriärbyte. Det gjorde han med all rätt! Ekte är en restaurang, café och sandwhich bar (YES, mackor med riktigt gott danska rågbröd).  Här serverar de traditionella Skandinaviska rätter i en lyxig miljö. Ekte betyder Äkta på norska och vi rekommenderar Ekte både till frukost, lunch och middag! Nyligen öppnade de även Borealis London med skandinaviska influencer. Mer skandi-mat åt folket! Vi besökte Ekte och gjorde en recenssion -läs den här!

 

ScandiKitchen
61 Great Titchfield Street
http://www.scandikitchen.co.uk
Om du inte har planer på att handla, kan du besöka shopen för både frukost och lunch istället. De serverar bland annat olika smörgåsar, sallader och varmkorv. Ta en paus i shoppingrundan och sväng in på Scandikitchen för påfyllning och en smak av ett äkta Sverige.

 

Nordic Bar

25 Newman Street
https://www.nordicbar.com
Här,norr om Oxford Street, hittar du Nordic bar. Stället serverar varma klassiker såsom pyttipanna och köttbullar, men också traditionella svenska våfflor med sylt och grädde. Våffeldagen är räddad, hörrni! Är man inte hungrig serverar de också drinkar á skandinavisk stil, och det finns ett pingisbord för den sprallige.

 

London Calling Sweden
Railway Arch 72
https://londoncallingsweden.com
Nytt ställe med stort fokus på Schweeden! Öl och ost – drömmen för de flesta svenskar, visst? Detta ställe en mängd olika ölsorter, skön vibe och härliga snacks. Häng här och spela dart, pingis eller bara njut av musiken och god öl. 

 

Bild: Aquavit London

Aquavit London
St James Market, 1 Carlton Street
http://aquavitrestaurants.com

Frukost, brunch, lunch eller middag – snackisen Aquavit har allt på sin meny! Viben är ‘’fine-dining’’ och du kan förvänta dig både härlig personal och högklassig svensk, mat. Nu kan du också boka julmiddag via deras hemsida – värt att kolla in! Vi har rekommenderat dem i Time Out!

 

Garlic & Shots
Frith Street 14, SOHO
http://www.garlicandshots.com

Tänk svensk husmanskost, men med en twist. Här jobbas det nämligen med vitlök, till fullo! Utöver det finns även andra rätter som inte anses traditionellt svenska, och en rad olika roliga shots att prova på. Himmelriket för vitlöks-älskaren alltså, ett plus är också om du diggar hårdrocksmusik!

 

Kosmopol
38 Fulham road SW10 9PY
http://www.kosmopol.net/

Klassiker i Fulham, liten cocktailbar som drivs av Fredrik Olsson sedan 2004. Här visas svenska matcher och då och då hålls Midsommarlunch och pepparkaksbak.

 

Cafeér/bagerier i London

 

Bild: Favoriter från Fabrique Bakery 

 

Fabrique Bakery
53 goodge Street, 8 Earlham Street eller 212 Portobello Road  

http://fabrique.co.uk
Med start på Gotland har succén spridit sig runt om i Sverige och nu ända till London, till inte ett utan tre(!) caféspots. Här kan du njuta av nybakta bullar i alla dess former, mumsa på småkaka eller dricka svensk kaffe. Norpa gärna en limpa från hyllan när du går – det gör susen till morgondagens frukost!

 

Blåbär – Nordic Living
3A Lacy Road, Putney

Blåbär, både ett kafé och en designbutik, slog upp portarna i Putney 2016, och utgör ett fräscht tillskott i ett område som präglas av konventionella restaurang- och butikskedjor. Inspirerat av de vanligt förekommande hybriderna mellan just kafé och designaffär i Skandinavien uppmuntrar Blåbär Londonbor att “live a life more Nordic”.

 

Här kan ni läsa fler artiklar vi gjort om Blåbär:

Möt London-caféägaren Sandra West

Blåbär – svensk café och butik i London

 

Bageriet
24 Rose Street
https://www.bageriet.co.uk
‘’London’s finest Swedish Bakery’’, de hittar du i en kringelikrokig liten gränd kallad Rose Street. Ett mysigt krypin med allt ifrån skagenbaguette till småkaka och prinsesstårta. Som ett tvättäkta svenskt bageri helt enkelt.

Mörkt rågbröd med lax på Nordic Bakery

NordicBakery
14a Golden Square SOHO eller 37b Cavendish Street Marylebone

http://nordicbakery.com
Matiga mackor, mustiga juicer och härliga fullkornsbröd trängs bland, såklart, klassiska svenska bakverk. Mycket på Nordic Bakery kommer från Finland, det mörka brödet och himmelska karelska piroger.  Härifrån går du varken besviken eller hungrig – ett säkert kort om du är ute efter Swedish FIKA!

 

 

The post Svenska och skandinaviska restauranger och barer i London appeared first on LondonSwedes.

LS review: Ekte Nordic Kitchen

$
0
0

Editorial rating 4/5 (even though Charlotte wanted to give a 5!)

 

Adress: 2-8 Bloomberg Arcade, London EC4N 8AR

Opening hours: Mon-Fri 7-22.30 Sat 10-22.30 Sun 10-16:00

Price: starters from £4.50, mains from £12.50

Website: ektelondon.co.uk

Reviewers:  Shaniaz Hama Ali & Charlotte Ågren

 

About:

Danish-born restauranteur Soren Jessen, launched Ekte Nordic Kitchen in the Bloomberg Arcade in the City of London.


Ekte, in Swedish “Äkta”, meaning genuine or real in Norwegian, offer a varied Nordic menu, overseen by Swedish-born Head Chef Robin Freeman. The Scandinavian-influenced Restaurant and Café/Deli is open daily throughout the day for both eat-in or to go, with changing menus from breakfast through lunch and dinner.

Our review:

 

Interior


We visited Ekte on a Monday during lunch time. The interior was very Scandi – clean and stylish with a hint of industrial design. We were sat next to the open fireplace with a deer head on the wall above. Shaniaz even thought this was a moose, just like our logo. It almost felt we were in a lodge in Lappland. 

Smørrebrød, salads and starters

We tried to pick a few items from the menu without coming across as greedy since everything on the menu looked delicious. We settled for two smørrebrød; the cured duck with potato, plum chutney and crisped onion and the avocado one with toasted pumpkin seeds, lemon, chilli and coriander. For starters we picked veal with sweetbreads, cauliflower puree, juniper oil and toasted almonds and our friendly waiters recommendation; the devon crab with butter fried bread, chilli, herbs, confit egg yolk and citrus salt. We also wanted to try their salads; the butternut squash kale salad with lingonberries and roasted hazelnut, and the potato salad with wholegrain mustard, shallots, capers and lemon zest vinaigrette.

None of us were big fans of crab before but the waiter was on top of his game because this was by far the favourite of all the dishes that came in. The egg yolk was a perfect fit together with the creamy crab scramble and was both filling, fresh and delicious. The smørrebrød was filling and always a nice treat for us Scandis as dark rye bread is still not very common around London. The veal was incredibly juicy and just melted in the mouth. The butternut squash salad was a good addition to the rest of our buffet of starters. 
Mains

We kept it simple and chose two favourites:  Swedish meatballs (that they in Denmark call “Frikadeller”) with mashed potato, creamy gravy, lingonberries and quick-pickled cucumber. The second dish was Beef Rydberg, cubed aged sirloin, potatoes, and onions with mustard sauce, egg yolk, watercress. Beef Rydberg is a classic Swedish dish known to be good when you’re having a hangover. Even though we didn’t have a hangover this day we can say that the best Beef Rydberg is officially served at Ekte. The meat was perfectly tender, the potatoes and onions heavenly and the combination with the mustard sauce and and yolk was beyond this world.

The meatballs, sorry we mean the “Frikadeller”, was also delicious. Charlotte, who had them, loves lingonberry so a refill was asked for, twice! We’re not sure if there is any difference in Swedish Meatballs and Danish Frikadeller but as the chef is Swedish be would say they are more Swedish than anything 🙂

Dessert


Ekte were not done, after a good performance with the starters, some incredible mains, they were going to finish on top. So after a performance like that with the classical mains we felt like perhaps that was the way to go, so we choose another Scandi-classic, the Kladdkaka (sticky chocolate cake) with whipped cream and pistachio praline. All we can say is  -OMG. The cake was exactly like a Kladdkaka should be, slight crisp on the outside and soft on the inside. The cream was light and fluffy and the pistachio was a perfect match. We will be back very soon!

 

See our story on Instagram below:

 

The post LS review: Ekte Nordic Kitchen appeared first on LondonSwedes.

Introducing Trion, the game-changing new Swedish fitness app with a billion workouts

$
0
0

 

In collaboration with LondonSwedes, you can enjoy a 30-day free trial of the app via this link: https://www.trion.app/c/londonswedes-1m/

No card details needed to start the free trial. Prices after the free trial start at £5/month.

 

Trion enters the health and wellness app-mosphere on a mission to inspire sustainable fitness habits and unlock the user’s potential.  The Swedish start-up has spent four years in research and development to create the new home of smart training. Unlike any other fitness app, the team have implemented a technology-first approach to produce the most powerful, dynamic and intelligent platform on the market. The results are game-changing. Boasting more than one billion workout combinations from a growing library of over 750 exercises, Trion unites the power of AI with seamless UX and the knowledge of top personal trainers to deliver the most comprehensive workout generator on the app store.

 

Designed to make exercising easier; users simply enter their vitals, select their goal and complete a series of pre-assigned tests to determine strength and mobility levels. The AI then generates a personalised 4-week programme, designed to develop in-line with progress, maximise enjoyment and improve results. Throughout the process, Trion creates an active feedback loop to optimise workouts down to the smallest component – including exercises, stretching, the composition of sets, rest periods, number of reps and even your training environment.

Each user is assigned their own unique blueprint for success which is planned to work around their everyday life. If you can’t make the gym or prefer training at home, the AI will create a workout adapted to your environment. Each session, Trion users can select from the gym, resistance band or bodyweight exercises. If the equipment is in use or an exercise is not possible, Trion will provide an equal alternative. All of which feature a clear animation and description to ensure perfect execution.

 

After completing a workout, Trion users will gain XP, level up and earn in-app rewards for their efforts. You can even invite and follow friends to view their progress or provide an element of competition for added motivation. Users can also access over 150 additional pre-designed workouts, including quick pumps, HIIT sessions, office stretches, sports training and much more. With TRION, hard work pays off and exercise is fun.

 

 Tom Liljefors, CEO and Co-Founder said: “Our purpose is to make it easy for anyone to enjoy exercise as part of their unique daily routine. We’re here to do the hard work, make healthy habits more fun and more rewarding than ever. Training personalised and overall health simplified.”

 

Trion is available to download on iOS and Android.

 

The post Introducing Trion, the game-changing new Swedish fitness app with a billion workouts appeared first on LondonSwedes.

De bästa apparna för att hitta reseerbjudanden

$
0
0

Foto: Daria Nepriakhina/Unsplash

 

Att hitta bra reseerbjudanden behöver inte vara svårt. Om du vet vart du ska leta finns det absolut ingen brist på roliga och spännande kampanjer att ta del av. Frågan är, vart letar man egentligen? I den här artikeln går vi igenom fem stycken riktigt bra appar som ger dig information om vart du hittar bra erbjudanden för resor, samt vad du ska göra för att ta del av de allra bästa erbjudandena på marknaden. Häng med!

 

Fem appar där du kan hitta reseerbjudanden

 

Vi har hittat fem stycken appar som gör det busenkelt för dig att hitta bra erbjudanden att ta del av, samt att de även erbjuder möjlighet till att boka både hotell och flyg, och mycket mer. Här är en lista med våra fem favoriter just nu:

 

1. Booking

 

Booking är en riktigt populär sajt för att hitta bra erbjudanden, hotell och destinationer runt om i världen. Här kan du enkelt bläddra bland massvis med olika platser och destinationer, se vilka hotell som finns på varje plats, samt till och med boka direkt i tjänsten! Du kan antingen välja att besöka booking.com i din webbläsare, eller ladda ner deras app till din mobil eller surfplatta.

 

2. Agoda

 

Agoda kan vid första anblick verka väldigt lik booking, vilket även stämmer vad gäller många aspekter. Booking fokuserar dock på hela världen, medan Agoda främst fokuserar på resmål i Asien. Du hittar dock erbjudanden för alla typer av resor här, vilket är anledningen till varför du verkligen borde använda denna tjänst om du söker bra reseerbjudanden i den regionen!

 

3. Hotels

 

Hotels.com är en av världens ledande resesajter. Du kan antingen använda deras hemsida eller app för att ta del av deras erbjudanden, något som erbjuds på regelbunden basis. Här får du även möjlighet att boka en större del av världens alla hotell, oavsett vilken destination, land eller stad det handlar om.  De har även ett lojalitetsprogram du kan ta del av för att få bättre erbjudanden.

 

4. Momondo

 

Momondo liknar övriga appar och tjänster på den här listan, men lägger även stort fokus på flygtjänster. Här kan du inte bara hitta bra erbjudanden på hotell runt om i världen, utan hittar även flygresor, kombinationsresor och massvis mer. Tjänsten har även ett riktigt bra användargränssnitt som gör att du enkelt hittar det du söker.

 

5. Trivago

 

Hos Trivago kan du jämföra hotell, vandrarhem och andra typer av övernattningsmöjligheter från över 900,000 hotell från mer än 250 olika bokningssajter, varav några finns med på den här listan. Här kan du hitta riktigt bra erbjudanden, utan att behöva besöka alla enskilda sajter en i taget. Använd deras app eller besök hemsidan direkt i din webbläsare.

 

 

Tips för att hitta de bästa kampanjerna

 

Det finns några saker du måste tänka på om du vill hitta de bästa kampanjerna. 

 

1. Använd en VPN. Om du använder en VPN-tjänst kan du ändra din IP-adress till i princip vilket land som helst i världen. På så sätt kan du dra nytta av rabatter och erbjudanden som kanske bara är tillgängliga i ett visst land. Som en ytterligare bonus får du även ett extra lager av anonymitet och säkerhet, samt att du kan få tillgång till annat material som egentligen bara är tillgängligt i en viss region.

 

2. Registrera dig och använd lojalitetsprogram. Med ett lojalitetsprogram får du vanligtvis tillgång till rabatter och erbjudanden som utomstående ej har tillgång till. Du kan ibland även avancera i nivå och utnyttja poäng till att exempelvis boka hotell eller liknande. Oavsett vad bör du alltid ta vara på dessa program för att få så bra erbjudanden som möjligt.

 

3. Håll utkik efter sista minuten. Många appar och sajter erbjuder sista minuten-resor. Med dessa erbjudanden kan du ta del av fantastiska rabatter om du har möjlighet att kunna boka en resa med kort varsel.

 

Slutord

Det finns massvis med bra appar som du kan ta del av om du söker bra erbjudanden för dina resor. Med våra fem stycken ovanstående appar kan du hitta fantastiska erbjudanden för allt från hotell och flyg till paketresor som inkluderar allt möjligt, samt även sista minuten-resor.

När du använder dessa appar och hemsidor tillsammans med våra tips om hur du får ut det mesta av dem, då kan du hitta riktigt bra erbjudanden, till och med de kampanjer som möjligtvis egentligen inte är tillgängliga i din region. 

 

Nu har du allt du behöver för att kunna hitta de bästa kampanjerna online. Besök dessa appar för att hitta de bästa erbjudandena för din nästa resa. Ha så kul och lycka till!

The post De bästa apparna för att hitta reseerbjudanden appeared first on LondonSwedes.

Where to buy London’s best semla 2021! (WIN semlor for you and a friend)

$
0
0

Photo: Gustaf Boman 

 

One popular day amongst us Swedes falls every year on a Tuesday in February. Yes, of course, we are talking about Shrove Tuesday, or Fettisdagen as you would say in Sweden. Fettisdagen is traditionally the Swedish beginning of the 40 days long Lent, where you would stuff yourself with a whole bunch of calories to survive what is ahead.

 

Although Lent is not that established these days Swedes still love to enjoy a Semla this time a year, and why wouldn’t we? The pastry is just perfect with its cut cardamon bun filled with almond paste and whipped cream.

 

COMPETITION! We asked our community where we can find the best semla and the two winners of London’s best Semla is no other than Fabrique and Bageriet! Together with Fabrique we are giving out 8 semlor, competition is live on our Instagram from Friday the 29th January.

 

The official day of Shrove Tuesday is this year the 16th of February. Here is where to find heaven in London this year:

 


Peanut butter & jelly semla amongst many others at ScandiKitchen. Photo: Scandikitchen 

 

Scandinavian Kitchen

Location: Fitzrovia
Website: https://www.scandikitchen.co.uk/

Scandinavian Kitchen is the go-to shop where you’ll find all the Scandinavian goodies you can think of. They make the traditional Semla, but on the weekends in January and February, they offer special-flavours as well. How about a saffron bun semla? Or one with blueberry, Nutella, or lemon curd? We look forward to trying out the  ”cinnamon bun semla”, which basically is two of our favourite Swedish buns in one. How amazing does that sound?!

 

 

Bageriet. Photo: LondonSwedes YouTube Channel

Bageriet

Location: Covent Garden
Website: https://www.bageriet.co.uk/

Upon Rose Street lies a cute little traditional Swedish Bakery called Bageriet. Whenever you crave some Swedish pastry this place will never let you down – no matter if you want a cinnamon bun, a shrimp sandwich, or a classic Prinsesstårta. Their semla is one of LondonSwedes’ favourites and baker Daniel makes the almond paste from scratch which gives it a unique taste. Definitely worth a try!

 

Semla or the Finnish Laskiaispulla? This delicious mix can be found at Dunns Bakery

Dunns Bakery

Location: Crouch End
Website: https://dunns-bakery.co.uk/

Dunns Bakery is another bakery that popular amongst LondonSwedes! Sixth generation baker Lewis is the boss handling the cafe after his father and mother. They have a special thing for decorating cakes and all of their delicacies are made from their own, homemade recipes. Since the first lockdown, they have opened a pop-up shop for delivery where you, amongst all the delicious pastry can take away a special edition of the semla.

 

Semla delivery to Totally Swedish from Svenska Kyrkan. Photo: Jonathan Ferding

Totally Swedish

Locations: Marylebone, Barnes
Website: https://www.totallyswedish.com/

Totally Swedish started as a webshop för Swedish goodies, but later they expanded to not only one, but two, cute little shops. Their Semla is this year provided by Svenska Kyrkan London, and they will be delivering Mondays and Fridays. So, either you start the week off with a Semla or you reward yourself with it after five days of hard work.

Photo: Blåbär

Blåbär

Location: Putney
Website: https://blabar.london/

A nordic inspired cafe and design shop which is also going strong online. During corona their physical shop is closed, however, the cafe is still open for take-away. Which means that you, luckily, still can enjoy their Semla with its very fluffy cardamon bun.

 

Photo: Karma bread Instagram

Karma Bread

Location: Hampstead Heath
Website: https://www.karmabread.co.uk/

Bread, sweets, sandwiches, and soup. Karma Bread has whatever you would like to have for a cosy lunch o a classic Swedish fika, although it is not Swedish at all. The fact that it is located in Hampstead Heath makes it the perfect fit for a take away combined with an excursion. Grab yourself a Semla to go and walk in the parks or go visit Highgate Cematary. A win-win situation, or ”slå två flugor i en smäll” as we say in Sweden.

 

Fabrique Bakery. Photo: Marjan Az

Fabrique Bakery

Locations: Covent Garden, Fitzrovia, Notting Hill, High Holborn, Kensington, and Shoreditch
Website: http://fabrique.co.uk/

Fabrique started in Sweden by Lotta and David Zetterström and is a stone oven bakery. They offer a wide selection of bread, buns, and traditional Swedish cookies. The pastry- and bread success took the little coffeeshop to both New York and us in London – which we are very thankful for. You find them in six different locations around London and all of them offer semla for take-away. For the one that loves a little extra cream Fabrique is the place to go!

 

Win semlor for you and a friend from Fabrique on our Instagram! The competition will go live Friday 29th of January on Instagram.

 

Alma’s

Location: Harlesden
Website: https://www.facebook.com/almasharlesden/ 

Alma’s is a little Swedish inspired café that serves lunch and fika in a classic Swedish style. Choose between soups, pastries, bread, and other dishes which you post-corona can enjoy in their garden. Now however you may just take it away instead. When it comes to the Semla, the cafe prefers if you contact the cafe and ask for it, since they are going to reduce their baking because of the corona. They will bake it all February on order though.

 

Chin Chins coffee house

Location: Bexleyheath
Website: https://chinchinscoffeehouse.co.uk/

We know about Chin Chin thanks to you guys, who posted about it in our group. And that is exactly what communities are for – right? Chin Chins Coffee House is a family run business popular with the locals in Bexleyheath. They provide homemade food, loads of loose tea, and freshly baked cookies. And, this time a year, Semlor!

_________________________________________________________________________

 

 

Did we miss a place? Let us know! Contact us on Facebook or Instagram.

 

The post Where to buy London’s best semla 2021! (WIN semlor for you and a friend) appeared first on LondonSwedes.

Så skaffar du solceller i England: Komplett guide

$
0
0

I början av 2010-talet var det ovanligt med solceller i England och resten av Storbritannien. År 2010 producerades 10 MW solel i hela Storbritannien, men numera produceras 13 434 MW inom exakt samma yta. Solenergi står idag för 4,1 % av den brittiska energiförsörjningen.

 

Men hur kommer det sig, vad kostar solceller i England och hur kan du som Londonsvensk skaffa solceller? Det tar vi reda på i den här artikeln.

Finns det statliga bidrag för solceller i England?

Det finns idag inga statliga bidrag för solceller i England. Regeringen hade under en tid ett program som hette “The Green Deal”, där du fick ta ett räntefritt lån för att finansiera ditt solcellssystem. The Green Deal-projektet avslutades år 2019, och lär inte komma tillbaka.

 

Allt är dock inte nattsvart. The Green Deal har nämligen ersatts med ett annat system: The Smart Export Guarantee, som ser till att alla med solcellsanläggningar på över 5 MW får bra betalt för den solel de matar ut på elnätet. Det kan du läsa mer om hos TheCoExperts.

 

Är det bra att köpa solceller nu?

Det är en lång process för att köpa solpaneler, men det är samtidigt en bra idé att köpa solceller. Den globala prissänkningen för solceller låg på 80 % mellan år 2008 och 2012, främst tack vare att man i Tyskland och Kina lärt sig tillverka solcellspaneler på ett mer effektivt sätt.

 

Utöver detta ligger den genomsnittliga solinstrålningen i England på 1012 kWh/m2, vilket ger dig goda möjligheter att spara pengar genom att köpa solceller. Notera även att solinstrålningen i England är större än solinstrålningen i Sverige, då den här “endast” ligger på cirka 950 kWh/m2.

Varför inte vänta med att köpa solceller?

Solceller har blivit billigare, och kommer dessutom att bli än mer effektiva i framtiden. Är det då inte bättre att vänta tills att priserna sjunkit än mer, och effektiviteten ökat ytterligare?

 

Svaret på den frågan är nej.

 

Allt eftersom fler väljer att köpa solceller ser i princip alla regeringar till att slopa sina stöd och rabatter. Nu när solceller är så pass billiga och effektstarka kommer alla statliga bidrag minska och i förlängningen slopas i takt med att priserna för solceller sjunker ytterligare.

 

Det betyder att de solceller du köper idag, kommer att vara lika prispressade som morgondagens solceller.

 

6 steg för att skaffa solceller

1. Ta reda på om solceller är lönsamt för dig

Nästan alla tak passar bra för solceller, men det finns faktorer såsom takets lutning och eventuell skuggning från träd, som kan förändra verkningsgraden för ditt system. Av den anledningen är det en bra idé att göra en investeringskalkyl som visar på hur mycket du kommer att tjäna på att köpa solcellspaneler till din villa.

 

2. Kontrollera vad din hemförsäkring täcker

Som LV.com förtydligar kan din hemförsäkring få en högre premie efter att du installerat ett solcellssystem, men i Storbritannien säger även tumregeln: Har du en hemförsäkring, då inkluderas din solcellsanläggning i det skyddet. Det är dock en bra idé att ringa ditt försäkringsbolag och höra dig för, innan du köper solceller i England.

 

3. Planera för hur du ska sälja din solel

Du sparar mest pengar på att nyttja den solel som produceras i ditt eget hem, men du ska även se till att få bra betalt för den el du matar tillbaka på elnätet. I England kan du välja att antingen sälja solelen till ett elbolag, alternativt via en agent som förhandlar om försäljningspriset i ditt ställe.

 

4. Kontrollera om ett bygglov behövs

I England och resten av Storbritannien är det avslappnade regler gällande bygglov för solcellsinstallationer. Detta då regeringen vill att så många britter som möjligt ska välja att köpa solceller, men det finns några undantag:

  • Solcellspanelerna får inte installeras över takets högsta punkt (skorstenen är borträknad).
  • Solcellerna får inte sticka ut mer än 20 cm från taket (det gör de i princip aldrig, då moderna solceller är betydligt plattare än så).
  • Solcellerna får inte påverka byggnadens form, vilket betyder att ett bygglov kan behövas om du installerar solceller på ett platt tak. På platta tak behöver nämligen solcellerna monteras på en ställning, för att få en ideal lutning mot solen.

 

5. Jämför offerter från solcellsinstallatörer

Notera att vissa solcellsinstallatörer kommer med rena glädjekalkyler, där de räknar med en felaktig solinstrålning för att få deras solcellssystem att se mest fördelaktiga ut. Du ska därför ha som vana att läsa på och fråga solcellsinstallatören hur de räknat, och var de hämtat sina data från.

 

Utöver det är det bra att jämföra solcellsofferter från så många solcellsinstallatörer som möjligt, för att maximera dina möjligheter att få ett bra system till ett lågt pris.

 

6. Solcellerna installeras och driftsätts

I England får du montera ställningar och hjälpa till med att sätta solcellerna på rätt ställe på taket. Du får även montera de skenor som solcellerna ska fästas i, men allt elarbete måste du lämna över till en behörig elektriker. Det är med andra ord ungefär samma regler i England som i Sverige, när det kommer till installationer av solcellssystem.

The post Så skaffar du solceller i England: Komplett guide appeared first on LondonSwedes.


Vad krävs för att få låna i Sverige när du bor i London?

$
0
0

 

Det är spännande, men samtidigt dyrt att bo i London, vilket kan betyda att det uppstår en situation då man behöver pengar snabbt. I den här artikeln förklarar vi hur du kan ta ett lån av en svensk långivare, när du i själva verket bor i London. 

 

Så mycket kostar det att bo i London

Det kostar cirka 24 000 kronor (2 000 pund) att bo själv i en enrumslägenhet i London. För en barnfamilj med två vuxna och två barn kostar det omkring 42 000 kronor per månad att bo i London. Det som påverkar dina levnadskostnader är främst var i London du bor.

Om du bor i en stadsdel nära affärer, nöjen och populära gågator ska du räkna med att behöva betala betydligt mer jämfört med de siffror som precis nämnts, vilket HomeViews förtydligar.

 

Krav för att låna pengar när du bor i London

Det är vanligt att kunna låna pengar fort och lätt i Sverige, men när du bor i London är det ett flertal hinder du måste ta dig över. För att du som utlandssvensk ska kunna ta ett lån i London hos en svensk långivare krävs det att du är folkbokförd i Sverige, och har ett svenskt personnummer.

Utöver det får du inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden, eller någon betalningsanmärkning.

 

3 tips för att låna pengar i London: 

  • Det är bra om du har en deklarerad inkomst i Sverige det föregående året. Då behöver du i regel inte skicka in några lönespecifikationer som intygar att du har en inkomst även detta år. Kom ihåg att matcha förra årets inkomst om du blir ombedd att uppge hur mycket du tjänat i år. Upptäcker bankens en skillnad mellan uppgiven och deklarerad inkomst på något i stil med +-10 % krävs ofta kompletteringar.
  • Uppge inte att du bor och/eller jobbar i England. Det ser långivarna som en risk, som du tjänar på att inte upplysa dem om.
  • Ansök om ett snabblån med relativt hög ränta. Att betala en lite högre ränta är inte kul, men kreditorer som beviljar snabba lån godkänner däremot betydligt fler ansökningar jämfört med långivare som exempelvis bara betalar ut privatlån.

 

Det är vanligt att ha ekonomiska problem

Som Finansinspektionen förtydligar får 4,5 % av alla nya låntagare ett inkassokrav under lånets första månader, och för låntagare under 25 ligger andelen med inkassokrav på hela 8 procent. Du ska därför försäkra dig om att du kan betala tillbaka lånet, innan du ansöker om det.

The post Vad krävs för att få låna i Sverige när du bor i London? appeared first on LondonSwedes.

Best brunch places in London with London swede @Brunchingblondie!

$
0
0

Photo: Matilda Relefors 

 

Is not brunch the most lovely idea for this weekend’s activity? It has been a thing in England and USA for over 100 years and most people adore it – especially on Sundays. LondonSwedes have teamed up with the brunch expert Matilda Relefors, who has been to over 300 brunch places so far. (Impressive, we know!) She moved to London in 2017 as an au pair, and shortly after she started an Instagram page for her friends and family, where she showed off all the brunch restaurants she went to spend her money at.

 

“When I was an au pair I got £100 a week, and I spend it all on brunches and drinks on the weekend. Since then I have discovered new restaurants and the list is never getting shorter”, Matilda says.

 

Four years later, her account @Brunchingblondie has over 17 000 followers and has developed into an inspiring London guide. You’ll find both restaurant- and bar tips as well as fun activities and of course – brunch places. In this article, she reveals her favorites, all over town.

 

Let’s all enjoy some brunch this weekend! What place would you pick? 

 

Matilda, also known as BrunchingBlondie, at W Time Bistro. 

 

Name: Matilda Relefors
Time in London: 5 years
Brunch places tried in London: Around 300
Instagram: @Brunchingblondie

 

South:

Brickwood: 16, Clapham Common South Side, Lambeth, SW4 7AB

Open 7-18 weekdays / 9-16 weekends

Matilda’s comment: “An Aussie style cafe in the hub of Clapham, you HAVE to get the fritters and the hash nuggets.”

 

Megans: 55-57 The Pavement, SW4 0JQ

Open 8-23 weekdays / 9-22 weekends

Matilda’s comment: “It is a Mediterranean, dog-friendly all-day brunch place (multiple locations but mainly around SW). The veggie brunch is my favorite but the lamb open kebab is also something else.”

 

Farmer’s mistress: 300 Battersea Park Rd, SW11 3BU

Open Wednesday 9-15.30 / Thursday & Friday 9-22 / weekends 9-16

Matilda’s comment: “Brunch goals” in Battersea, their full English is amazing! But so is most dishes…”

 

Local hero: 640 Fulham Rd, SW6 5RT

Open 7.30-15-30 weekdays / 8-16 weekends

Matilda’s comment: “A small cafe in Parsons Green, the brioche french toast is one of the best I’ve ever had!”

 

@Feather & Heart

 

West:

Feather & Heart: Unit-4, Brentford Lock, High St, Brentford TW8 8AQ

Open 8.30-17 weekdays and weekends

Matilda’s comment: “A family-owned coffee shop in Brentford, every dish is amazing but especially the berry pancakes.”

 

Rhythm & Brews: 22 Walpole Gardens, Chiswick, W4 4HG

Open 8-17 weekdays / 10-17 weekends

Matilda’s comment: “A vinyl cafe in Chiswick, the pancakes and full English is incredible.”

 

@Rythm & Brews 

 

Time bistro: Brentford Lock High Street Unit 1, Brentford Lock, TW8 8AQ

Open 10-23.20 weekdays and weekends

Matilda’s comment: “A gorgeous terrace (and indoor restaurant) in Brentford overlooking the lock. Their halloumi sandwich is out of this world!”

 

Proud Mary’s: 1C Oaklands Grove, W12 0JD

Open 8-16 weekdays / 8-16.30 weekends

Matilda’s comment: “An Aussie cafe in Shepherd’s Bush, their fluffy pancakes are to die for.”

 

@Chiltern Firehouse 

 

North:

Chiltern Firehouse: 1 Chiltern St, W1U 7PA

Matilda’s comment: “You have to get the blueberry pancakes here. That’s it!”

 

Drunch: 38 St John’s Wood Terrace, NW8 6LS

Open 11-23 weekdays / 11-22.30 weekends

Matilda’s comment: “Amazing restaurant in St Johns Wood, they do quirky cocktails and you have to order their dulce de leche pancakes.”

 

Melange: 45 Topsfield Rd, Tottenham Ln, N8 8PT

Open 11-30-22 weekdays / 10-23 weekends

Matilda’s comment: “A modern (and huge!) take on the full English, with added halloumi and a yogurt & berry pot. You find it in Crouch End.”

 

@Melange

 

East:

Breakfast Club in Canary Wharf: 1 Crossrail Pl, E14 5AR

Open 8-23 weekdays / 8-17 weekends

Matilda’s comment: “They have an extensive breakfast menu but the pancakes are especially good.”

 

Fuwa Fuwa: Unit 8, Brunswick Centre, WC1N 1AE

Open 11-20 weekdays and weekends

Matilda’s comment: ” Japanese-style souffle pancakes here are changing the pancake game for sure!”

 

Friends of Ours61 Pitfield St, London N1 6BU

Open 8-17 weekdays / 9-17 weekends

Matilda’s comment: “Their menu changes a lot but the quality is consistent. Order anything here and you’ll be happy!”

 

@Friends of Ours

 

Central:

Duck & Waffle: 110 Bishopsgate, London EC2N 4AY

Open Monday to Wednesday 7-01.30  / Thursday 7-00 / 24/7 weekends

Matilda’s comment: “24h dining in the city, on the 40th floor. They’re known for their dish of the same name, which is waffles with fried duck.”

 

NAC: 41 N Audley St, W1K 6ZP

Open 11-22.30 weekdays / 10-23.30 weekends

Matilda’s comment: “Celeb-favourite in Mayfair, I definitely recommend their dulce de leche pancakes.”

 

@Violas

 

Queens of Mayfair: 17 Queen St, W1J 5PH

Open 8-18 weekdays / 10-18 weekends

Matilda’s comment: “They have a set brunch menu where you get pastries, teas, juice, prosecco, mains, and desserts for a set price. Gorgeous interiors as well!”

 

Violas: 38 Tavistock St, London WC2E 7PB

Open Monday to Wednesday 10-21 / Thursday to Saturday 10-23 / Sunday 10-20

Matilda’s comment: “Very “instagrammable” brunch alert! The prettiest brunch I’ve ever seen, their focaccias are MASSIVE and the banana bread french toast is one of the best things I’ve ever eaten in my life.”

The post Best brunch places in London with London swede @Brunchingblondie! appeared first on LondonSwedes.

Swedes top the list in dental health – get Swedish quality dental health, right here in the UK – Banning Dental

$
0
0

Article and photos by Banning Dental 

 

All smiles in Sweden

There are many things to be proud of as a patriotic Swede living away from the homeland. We are fortunate to have been raised in one of the most egalitarian societies on the planet, which is reflected in our welcoming, open personalities and respect for every individual. Our country boasts the most enviable natural landscape, rich in forests, lakes, flora and fauna accessible for all to enjoy. We are leaders in environmental sustainability, demonstrating to the rest of the world that we can all play our part in the green revolution for the benefit of the survival of the planet for our future generations.

Let’s not forget our capabilities in design and innovation. You would have to have been living under a rock for the last 30 years to not have made use of one of Sweden’s leading international exports. There are few households in the UK that don’t feature a piece of Ikea furniture, an item of H&M clothing, a Spotify account or an Electrolux appliance.

We could be here all day listing the reasons to be Swedish and proud, but here are going to focus on a rather more personal feature of Swedish citizens. Our dental health!

Swedes top the list in dental health

With a DMFT (Decayed, Missing, and Filled Teeth) rating of 0.8, Sweden scores among the top five countries for dental health. Its citizens have some of the cleanest, whitest, straightest teeth in the world.

Swedish children enjoy very good standards of dental health. Six out of ten 12-year-olds had never had a single hole in their teeth as reported by the Swedish public dental health care agency, Folktandvården. ‘The percentage of caries-free 12-year-olds tripled between 1985 and 2005, from just over 20 per cent to nearly 60 per cent.

Equally, most adults in Sweden enjoy ever-improving benefits from the Swedish oral health system. Even with a rapidly ageing population, twice as many people between the ages of 75 and 84 have their own teeth compared to twenty years ago.

We really are a nation of healthy smiles!

Superior public health systems

Sweden is well known for having a high quality, efficient health care system that is accessible to all. The decentralised universal healthcare system is tax-funded ensuring there is a little-to-no unmet need amongst Swedish citizens. This applies equally to dental care as general health, which is a far cry from the NHS dental health crises in the UK, which currently sits at the brink of collapse.

In Sweden, the cost of dental care is covered by regional councils for local residents up to the age of 23. From the age of 24 whilst there are some contributions to be made, dental health costs are capped and subsidised by the state so that nobody is denied dental treatment due to lack of financial means. If an individual’s dental health costs reach between 3,000 sek-15,000 sek within a year, the patient is reimbursed 50% of this cost by the government.

The advantage of this is that it benefits all involved in the dental system. Dentists are guaranteed to receive a fair payment for the treatment they have given, and patients have the reassurance that they have access to the treatment they can afford.

Universal accessibility to dental treatment motivates both dentists and patients alike to practice preventative care. As a result, we are a population that boast healthy bright smiles, rather than suffering with long term conditions that are financially impossible to address.

Banning Dental Group, the multi-award winning Swedish dentists in London have found a very different story since practising in the UK. Toothache suffering Brits are turning up at over-stretched A&E departments because they simply can’t get access to NHS dentist appointments.

Their recent survey reveals that 23% of people who struggle to access public dental treatment in the UK, find themselves forced to seek help at a hospital instead. Furthermore, 11% of adults have been forced to perform dangerous DIY dentistry on themselves because of the current NHS dental crisis. It’s a sad situation when parents are unable to register their children with a public dentist and one that in the long term will only result in a population requiring more serious intervention, as conditions deteriorate.

 

Leaders in Dental Education and Training

Another factor that defines Sweden as a global reference for dental health is its dentistry educational institutions. Quality of care and service starts with leading education and training education. ‘Sweden claims two of the world’s top 10 dentistry schools, including the world’s number one, Karolinska Institute, followed by the University of Gothenburg in 3rd place.

Alongside their patient-focused operation, Banning Dental Group operates a training academy to ensure that their practitioners and associates have the opportunity to improve and enhance their skills throughout their careers. With the rise in demand for cosmetic dentistry, they are at the forefront of emerging technologies and techniques allowing them to create transformational smile makeovers for even the most complex cases.

You can be sure to find reassuringly Swedish standards of treatment and cutting edge innovation throughout their dental clinics in Brentford, Chiswick, Lewisham, Harley Street and Whitstable.

 

Refreshingly Swedish dental care

With their foundations firmly established in the Swedish dental healthcare setting, Banning Dental Group have a clear ethos when it comes to their UK based clinics.

‘We grew up in a society based on the greater good for every individual. We have seen how challenged UK NHS dentistry has become over the years. In parallel, we know that private dental care can be expensive and totally out of reach for many patients.

When we established our UK dental practices, we were determined to provide quality treatments to all that need it, not just the privileged few. Our aim is to make every dental experience smiles better by offering state-of-the-art, welcoming environments that are affordable and accessible to all.’

By working collaboratively with their suppliers to keep costs down, as well as offering flexible finance packages, interest-free repayments and low-cost dental membership options, Banning Dental Group provides excellent value in private sector dentistry and is the closest you will find to Scandinavian quality care in the UK.

 

 

The post Swedes top the list in dental health – get Swedish quality dental health, right here in the UK – Banning Dental appeared first on LondonSwedes.

We tried Swedish pizza in London – Three Crowns Pizzeria

$
0
0

Charlotte & Sara

We tried Swedish pizza in London

If there is one thing that our community have craved,  Swedish pizza must be number one on the list. It was about time that someone took the business opportunity in front of us all – and opened a Swedish pizzeria.

We first heard about Three Crowns Pizzeria through friends living in the area. Three Crowns is located just a minute walk from the Overground station Brondesbury Park. Wherever you are located in London, it’s worth the travel.

We arrived hungry and ordered his no 1 best seller – the Swedish kebabpizza!

Some Swedes might even say that Kebabpizza is now a part of our traditional Husmanskost, together with dishes such as Swedish meatballs and “pyttipanna”!

We also decided to try the banana, pineapple and curry pizza (called Princessa on the menu) more known as Africana or Tropicana in Sweden. We also tried the Calzone with vegan cheese. It was the food feast we’ve been longing for!

We have explained what “Swedish pizza” actually is further down in this article.

 

All images by @katrinejungphotography

 

Rudi

Three Crown Pizzeria, NW66RN

Three Crowns Pizzeria is founded by this lovely man – Rudi. Originally from Lebanon, but born in Africa, he moved to Sweden when he was young and stayed for over 25 years before moving to London in 2009. For over 17 years he was running a pizzeria in Fagersta so his skills to make Swedish pizza are perfected and we can promise you that the pizzas taste just like home. Three Crowns Pizzeria opened in January 2022.

 

College Parade, 16 Salsbury Road, London NW6 6RN

Closest overground station: Brondesbury Park 

@threecrowns.se

 

So what is so special with “Swedish pizza”?

Perhaps owing partially to the fact that pizza became popular in Sweden in the ‘70s, Swedish pizzas are topped with exotic and bizarre combinations of ingredients from across the globe. It’s all about the dough, the toppings and the sauces. We also are obsessed with Swedish pizza salad….

 

Africana: Perhaps the most infamous of Swedish pizzas, what is often called the Africana, includes bananas, curry powder, pineapple or peanuts and chicken or ham.

 

Meatballs: Of course, Swedish meatballs need to be a pizza topping – this makes total sense. In Sweden, meatball pizzas are often served with béarnaise sauce. Would eat.

 

Pizza Salad: Every pizza in Sweden is served with pizzasallad, a tangy coleslaw salad with red pepper that looks very similar to coleslaw. Some people eat it as a side, others eat it on top of the pizza.

 

Gräddost: Instead of mozzarella, Swedish pizzas are often topped with gräddost. A nutty Swedish cream cheese made from cow’s milk.

Kebabpizza: Topped with doner kebab, pepperoncini and kebab sauce. This popular pizza is sometimes crowned with fresh lettuce and French fries after baking for the true kebab experience.

Frutti di Mare: This seafood pizza is topped with tuna, shrimp, and mussels.

 

The post We tried Swedish pizza in London – Three Crowns Pizzeria appeared first on LondonSwedes.

Everything you need to know about a Swedish Crayfish Party!

$
0
0

Everything you need to know about a Swedish Crayfish Party!

LondonSwedes in partnership with Nordic spirit.*

 

Every August, Swedes worldwide put on a plastic bib, wear a paper hat and throw a big party to celebrate summer and seafood. Known as Kräftskiva, the Swedish crayfish festival is one of the highlights of the Scandinavian cultural calendar – a time for friends to get together to eat, drink, sing and have a good time. If you’ve never been to a crayfish party before, you’re missing out.  

 

What is a Swedish Crayfish party? 

Most traditions are based on the religious calendar. Others are deeply rooted in pagan history. But one of Sweden’s most popular and enduring celebrations sprang from a fishing bylaw designed to stop the spread of an aquatic disease.

 

Beloved by the European aristocracy throughout the 19th century, crayfish once became so popular that they were almost farmed to extinction. Dumped into rivers and seas to drive up the numbers, they quickly became an invasive species and spread a dangerous pest to other marine life, forcing local governments to take action. In Sweden, it became illegal to fish freshwater crustaceans at any time other than late summer, putting an end to the national crayfish craze and putting a start to the national crayfish festival instead. Originally as a way of ringing in the fishing season, the annual party has since grown into a bigger harvest celebration to mark the end of summer.

“I adore the crayfish, although it is a bit of work for quite small food, it is totally worth it.” 

 

Still the main attraction of any good Kräftskiva, the one thing you can expect at any crayfish festival is… crayfish. Now often imported or bought frozen, locally sourced fresh crayfish are the most sought after (if you have any friends who live near a Swedish lake and know how to night fish, you’re in luck).

 

“It is by far the best tradition Sweden has, and it is so wonderful to spread it to other countries and cultures as well. Everyone can enjoy this.” 

 

Scandinavian crayfish are traditionally cooked (alive) in salty brine and served cold with dill seasoning. Although plenty of chefs have developed modern twists on this classic recipe, most Swedes would probably be slightly horrified if they turned up at Kräftskiva and found crayfish curry or crayfish tacos instead of a big old bowl of cold crustaceans to eat with their hands.

 ”Crayfish festival is my annual chance to revisit my Swedish traditions.” 

 

Swedish Crayfish Festival tips for beginners

Ah yes, eating with your hands. There’s a good reason why everyone wears a plastic bib, and most crayfish parties get pretty messy. Expect to see fish juice splattered everywhere and to hear the sound of noisy slurping as guests suck the best bits out of all the claws. The crayfish bowl is a communal table centrepiece, and everyone is expected to dig in with their hands – using toasted white bread to mop up any juices that haven’t ended up all over their clothes.

 

If you’ve never eaten a crayfish, turn it upside down and slurp the brine off first. Then pull the tail off with your hands and use a knife to get at the meat before going for the crayfish butter paste found behind the head. Claws need to be cracked and poked at with special cutlery, but fingers should do the trick too if you’re not fussy.

 

And it’s not just crayfish on the menu either. Big blocks of mature Västerbotten cheese are usually served up alongside the seafood along with salads, tarts, crispbreads and other delicious cold buffet foods. Vegan and vegetarian options are often included too, with dishes like brined tofu, quiche and artichoke served up for those who don’t eat fish. Sweden is a very vegan-friendly country in general.

“The best part is the sing-a-long, the whole crowd comes alive.” 

 

At some point in every good crayfish festival, the singing starts. A favourite to get the party started is Helan Går. It’s okay if you don’t know the tune, but it’s important to try and join in anyway. Games, dancing and songs are a big part of the whole night – with one classic  (Till Kräftklon, ‘to the crayfish claw’) is written just for crayfish parties, and Helan Går is so popular in Sweden that the national ice hockey team once sang it when they won the World Championships because they knew the words better than the national anthem.

 

Food is a big part of Kräftskiva, but the most important thing is that everyone has a good time. A great place to meet new people and make new friends, crayfish parties are one of Sweden’s best annual traditions, now celebrated all over the world – wherever you find Swedes, seafood and a good bottle of snaps.

LONDONSWEDES CRAYFISH FESTIVAL 2022 in partnership with Nordic Spirit

We are so excited to be teaming up with our partners Nordic Spirit* once again for two events on Saturday the 17th of September!

Come and celebrate the end of summer 2022 with a Swedish Crayfish party!

We have exclusively hired a large, bright and central venue – 1 Lombard street, where we held last year’s successful events.

For those of you who don’t know what a Crayfish party is, let us just say it’s one of Sweden’s biggest traditions where we celebrate the Swedish Crayfish season* by eating loads of Crayfish, socialising, singing snaps songs, and having fun, all while wearing the traditional Crayfish accessories like the hat and the bibs!

You can get all the information and the tickets here. 

Existing nicotine users can order a free sample* today to make sure you Never Miss a Moment.

Get a free sample here!

*Nordic Spirit 18+contains nicotine. Nicotine is an addictive substance.

The post Everything you need to know about a Swedish Crayfish Party! appeared first on LondonSwedes.

Viewing all 100 articles
Browse latest View live